Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olofssons guldchans sprack på skjutvallen

/

Fyra bomskott. Det var två för många för att Anna Carin Olofsson skulle åka hem sitt efterlängtade VM-guld i skidskytte. Missarna kostade fyra minuters tillägg i distansloppet över 15 km och svenskan fick nöja sig med en femte plats. – Det är klart att jag är besviken på skyttet, sade Olofsson, som faktiskt hade lite otur på skjutvallen.

Annons
Ett av bomskotten i sista serien tog precis på kanten. I nio fall av tio brukar en sådan träff få den svarta pricken att falla och markera träff. Hade det blivit så i onsdagens lopp i Anterselva hade Olofsson åkt in på silverplats.
 Så små marginaler är det i den här sporten. Men nu blev det en miss och det är det som räknas. Men Anna Carin är i en fantastiska skidform och har otroligt stora chanser att ta fler medaljer innan VM är över, sade förbundskapten Staffan Eklund.
Snabbast av alla
Olofsson åkte rasande fort i VM-spåren i italienska Anterselva. Hon utklassade konkurrenterna och hade en minut och 14 sekunder snabbare tid än tyskan Andrea Henkel som klockade för näst snabbaste tiden.
 Anna Carin åkte ikapp mig när jag var ute på sista varvet. Jag hade inte en chans att hänga med, sade segrarinnan Linda Grubbe.
När Olofsson åkte in mot sista skyttet stod en nervös 27-årig norska i målet och väntade. Skulle svenskan skjuta ner alla prickar så var det norska guldet i fara.
 Det var en otrolig pärs. Men jag klarade mig, sade norskan som sköt fullt och vann guldet med en marginal på drygt en minut till silvermedaljösen Florence Bavarel-Robert, Frankrike. Bronset gick till Tyskland och Martina Glagow.
Stående skyttet en pärs
Anna Carin Olofsson har under hela säsongen haft det kämpigt med det stående skyttet. Det blev hennes öde än en gång då det blev två bomskott i vardera stående skyttet. I liggande skyttet prickade hon in alla skott.
 Hon måste fortsätta att tro på sig själv på skjutvallen. Det går inte att fega ur och försöka skjuta med extra noggrannhet, då blir det bara fel, menar Staffan Eklund.
 Jag försöker alltid skjuta på samma sätt på tävling som på träning. Jag blev lite överraskad över att den första missen inte träffade. Jag tyckte att det var ett bra skott. Den andra missen i den första stående skjutningen tryckte jag av lite för tidigt, konstaterade Olofsson.
Inför sista skyttet visste hon om att hon hade en medaljchans om hon lyckades skjuta fullt.
 Jag vet inte riktigt vad som hände. Jag försökte som vanligt vara fokuserad men det stämde bara inte.
Tangerat personbästa
Anna Maria Nilsson gjorde en bra VM-debut och tangerade sin bästa placering i världscupen då hon åkte in på 21:a plats med två bomskott, drygt fyra minuter efter segrande Linda Grubben.
Helena Jonsson, i normala fall en säker skytt, visste att hon hade en chans till en topplacering om hon än en gång lyckades på skjutvallen.
 Jag kände direkt när det blev en miss att det var ett dåligt skott. Jag var lite för spänd i dag och då blev det åtminstone en bom för mycket, konstaterade Jonsson efter tre bomskott och en 18:e plats.
Sofia Domeij, som haft känning av huvudvärk, stod över distansloppet och fick vila upp sig inför helgens stafett där de svenska damerna mycket väl kan vara med i medaljstriden.

Mer läsning

Annons