Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om kunglig kärlek och andra demoner

Annons

Så fick Victoria sin prins till sist. Och egentligen kunde jag inte bry mig mindre, men när landets löpsedlar, tv-sändningar och förstasidor svämmar över av rapporter om kronprinsessans förlovning är det svårt att undvika.

Även om sport engagerar många människor anses det sällan som ett högt stående journalistiskt ämne. Och med naturkatastrofer, finanskriser, politiska skandaler och presidentval i åtanke är det inte utan att man då och då funderar: Vad är min insats egentligen värd? Är en intervju med Cain Dotson eller en beskrivning av Mikko Lehtonens senaste mål verkligen rätt sätt att bidra till samhällsnyttan?

Men den senaste veckans bevakning av Victoria Bernadotte, Daniel Westling och deras ringköp, blivande hem, föräldrasamtycke, statsministersamtycke, kommande arrangemang, möblemang och eventuella mankemang har lättat mitt samvete. Om en förlovning kan toppa, inte bara kvällspressen, utan även högre ansedda tidningar och nyhetsprogram kan vi sportjournalister fortsätta ge Timrå IK ett uppslag per match utan att behöva skämmas.

Rubriken här ovan är för övrigt till fem sjättedelar titeln på en roman av den colombianske nobelpristagaren Gabriel García Márquez, ni vet han som skrev Hundra år av ensamhet. Och jag vill stanna ett slag vid det här med demonerna – för det händer ju faktiskt då och då att de blir fler än kärlekarna i ett förhållande.

Skulle de ondsinta monstren till exempel lyckas infektera kronprinsessans och blivande prins Westlings kärleksliv (vilket gud förbjude, inte minst eftersom Hannes Sigurdssons vänsterkanon då skulle stå sig slätt jämfört med den mediala slägga som skulle träffa svenska folket) är det bara för de unga tu att ta ut skilsmässa. Kanske lite krångligare än för vanligt folk, men det har förekommit i så väl Danmark som Spanien.

I sportens värld gäller inte samma regler. Hade GIF Sundsvall varit en flickvän skulle jag gjort slut för längesedan. Nu är det, åtminstone i sina bästa stunder, ett fotbollslag – och sådana lämnar man bara inte – även om de inte tillfredsställt en på flera år.

År 2009 är det alltså mer accepterat att byta ut sin livskamrat, med tillhörande familj, bekantskapskrets och bohag, än att byta ut ett fotbolls- eller ishockeylag. Möjligtvis är det okej att vänsterprassla med något lag ur en lägre division, men vad gäller den Stora kärleken får man bara en chans. Så finns det några yngre förmågor där ute som är försiktigt lagda och inte fått någon lojalitet med modersmjölken – helgardera med Barcelona eller Manchester United på en gång, sedan är det för sent.

Å andra sidan – när demonerna tidvis flyr och kärleken än en gång tillåts dominera kan ett förlösande mål av Stefan Ålander vara mer värt än tusen Barcelonska Champions League-titlar.

Vad Victoria och Daniel beträffar lär de vara lyckligt kära resten av sina liv. Det fungerar visst så bland prinsar och prinsessor – och självklart unnar jag dem allt gott.

Nu fasar jag bara inför själva bröllopet.

 

?

Daniel Westling påstår sig brinna för folkhälsan. Men för att ens få träna på hans gym måste man bli rekommenderad av två andra medlemmar. Och sedan undrar man: hur folkligt är priset man måste betala för att få trimma sina biceps hos blivande prins Westling?

!

Victoria blir inte drottning än på några år, men redan i dag får världen en ny skiddrottning då tremilen avgörs på VM. Jag sätter mina slantar på Charlotte Kalla.

Mer läsning

Annons