Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridd landslagscoach på besök

/
  • Kristina Landgren-Carestam är Sveriges första kvinnliga förbundskapten för ett herrlandslag i en lagidrott. I går besökte hon Sundsvall.
  • Kristina Landgren-Carestam är Sveriges första kvinnliga förbundskapten för ett herrlandslag i en lagidrott. I går besökte hon Sundsvall.
  • Kristina Landgren-Carestam är Sveriges första kvinnliga förbundskapten för ett herrlandslag i en lagidrott. I går besökte hon Sundsvall.

Hon har fått utstå spott och spe som förbundskapten för ett herrlandslag. Och för att hon – som kvinna – valt karriären fast hon har småbarn. Men Kristina Landgren-Carestam står kvar när det blåser, stabilare än någonsin.

Annons
Förra sommaren utsågs Göteborgskvinnan Kristina Landgren-Carestam, 35, till en av två svenska förbundskaptener för herrlandslaget i innebandy. Och därmed blev hon historisk som landets första kvinnliga förbundskapten för ett herrlandslag när det handlar om lagidrott.
Något som fick det att storma i den mansdominerade ledarvärlden. Kristina blev ifrågasatt på alla möjliga vis, trots att hon hade flera års erfarenhet av landslag, elitlag på damsidan samt elitlag på herrsidan.
Jag var inte beredd på att behöva försvara mig själv, till och med i tv. Det borde jag inte behövt och jag fattar inte att jag ställde upp, säger Kristina nu.
Det som gör henne arg i dag är de som låter Kristina vara ett test för hur kvinnligt ledarskap fungerar på män. Lyckas hon, ja då törs man testa en kvinna igen, men misslyckas hon så vet man att det inte fungerar.
Jag blir otroligt förbannand när jag står som ikon för hela den kvinnliga världen. Har vi inte kommit längre?
Själv tror hon inte på manligt eller kvinnligt ledarskap över huvud taget.
Som hon säger:
Är man resultatinriktad och vill vinna är det manligt ledarskap. Är man i stället lyhörd och ser till helheten är det hur kvinnor är. Men då skulle Tommy Söderberg vara kvinna, om det stämde. Och på mig stämmer allt det där, alltstå handlar det om personligt ledarskap helt enkelt.
För snart två år sedan fick Kristina sitt första barn. Som den planeringsmänniska hon är hade hon hela graviditeten väl planerad.
Men William ville annorlunda han ville ut.
Han är född två månader för tidigt. Jag hade tänkt vara med på ett landslagsläger i februari och sedan gå på mammakurser och sånt. Nu föddes han redan i januari och jag var inte alls förberedd.
Eftersom innebandyn är Kristinas stora passion var hon inte beredd att lägga av med den när hon blev mamma. Men visst har det varit tufft många gånger.
Varje dag får jag ställa mig frågan om det är värt att offra så mycket som jag måste. Men så länge som jag kan svara ja på frågan så fortsätter jag. Fast det var jättejobbigt när jag kom hem från Singapore och William valde mormor före mig.
Kristina Landgren-Carestam har valt att utöver yrket som förbundskapten på halvtid och samordnare för samtliga fyra landslag på halvtid, även ägna sig åt föreläsningar. Hon åker runt i Sverige och berättar om hur hon tog sig till toppen. I går var hon i Sundsvall i samarbete med Västernorrlands Idrottsförbund.
Om jag kunde lyckas kan vem som helst göra det. Det vill jag få fram. Har man viljan så går det.
När hon var yngre ville hon rädda hela världen.
Det vill hon inte längre.
Det la jag ned. Du kan inte rädda de som bestämt sig för något annat. Det är bättre att du kör ditt race och tar med dig de som håller med.
Att vara ensam tjej i ett stort herrlag är inget Kristina märker av.
De är så proffsiga och ser mig inte som kvinna utan som tränare. Spelarna märker snabbt om jag kan något eller inte. Problemet ligger i stället hos deras vänner, föräldrar och andra som har åsikter.
Till alla ledare har hon ett viktigt tips.
Man måste våga. Och man kan inte kunna allt eller ha full kontroll. I stället får man delegera ut sånt man är mindre bra på, säger Kristina.

Fakta/Kristina
Namn: Kristina Landgren-Carestam.
Ålder: 35.
Familj: Maken Mats, hans barn Paulina 12 och Oskar 14, samt gemensamma sonen William 2.
Bor: I Göteborg.
Yrke: Förbundskapten för svenska herrinnebandylandslaget och samordnare för samtliga fyra landslagen.
Aktuell som: I Sundsvall och föreläste åt Västernorrlands Idrottsförbund.

Kristina om...
... Sveriges resultat i år:
Vi har tre förluster mot Finland och jag har inte presterat något ännu som förbundskapten. Men det är när vi står där i Globen nästa år och ska spela VM som allt gäller.
... att arbeta i en mansdominerad idrottsvärld:
Om man tycker att det är jobbigt så är det ingenting jämfört med hur förutfattade meningar som kvinnor har. Jag hade till exempel ingen aning om att amning var så tabubelagt.
... delat ledarskap:
det är bra om man känner varandra och har samma värderingar och filosofi. Och så måste man vara prestigelös.

Mer läsning

Annons