Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet brev från domaren som hoppade av:"Det finns inte en regel som domarna skapat"

Härnösandskillen Mattias Fällström valde nyligen att sluta som elitdomare. Nu berättar han, exklusivt för ST:s läsare, med egna ord om hoten mot hans familj och hans syn på de problem som finns inom fotbollen:

Annons
Få väcker så mycket känslor, diskuteras och kritiseras som domaren. Domaren är en aktör som förväntas att så gott som felfritt fatta beslut, detta på bråkdelar av en sekunds tid.
Domaren gör fel ibland många under en match.
Låt mig därför till att börja med klarlägga att jag på intet sätt menar att det inte ska vara tillåtet att sakligt och konstruktivt kritisera en domarinsats.

Med detta sagt kan läsaren reflektera över ett antal enkla bakgrundsfaktorer. En fotbollsmatch har ett antal intressenter.
Hit räknar jag i första hand spelare och deras ledare, men även publik och media har sina roller i samband med en fotbollsmatch.
Härtill kommer domaren som har uppdraget att agera mot regelöverträdelser, som en nödvändig förutsättning för att en fotbollsmatch ska kunna spelas.
Det finns inte en enda regel, instruktion eller tolkning av en regel som skapats av domarna. Inför varje spelår finns en referensgrupp för regel- och tolkningsfrågor som består av representanter för svensk fotboll (bl.a. spelare och ledare på elitnivå) som tar fram ett dokument med instruktioner till domarna hur matcherna skall dömas.
Domarna genomgår varje år kurser där domarinstruktörer instruerar för domarna hur instruktionerna ser ut för året, alltså helt enkelt hur fotbollen skall dömas under spelåret.

Det är alltså i stora stycken fråga om ett beställningsjobb där svensk fotboll är beställaren och domarna uppdragstagare satta att utföra det beställda jobbet.
Visste du till exempel att för spelåret 2005 har domarna i svensk fotboll bl.a. i uppdrag att särskilt uppmärksamma och bestraffa:
* spelare som försöker lura domaren genom \"filmning\" skall varnas
* en ledare som med gester protesterar mot domarens beslut skall avvisas (till läktaren)
* spelare som håller fast motspelare skall varnas
* spelare som orsakar taktiska frisparkar skall varnas
* spelare som saboterar igångsättande av spelet skall varnas. (Enligt texten räcker det med att vidröra bollen för att bestraffas med varning)
* spelare som vårdslöst tacklar eller hoppar in i ryggen på en motspelare skall varnas
* spelare som misslyckas med en glidtackling och istället fäller en motspelare skall varnas

Detta är bara en del av de instruktioner som gäller för årets säsong. Klara och tydliga instruktioner kan tyckas.
Instruktionerna kan dock resultera i många varningar om de följs.
Huruvida det är rimliga instruktioner eller ej lämnar jag till läsaren att avgöra, ty det ligger inte i min roll som domare att tala om för intressenterna i svensk fotboll hur fotboll ska spelas det är precis tvärtom.
Enligt min mening har media en oerhört viktig roll kanske viktigare än vad den enskilde journalisten inser när han skriver sin artikel efter avslutad match.
Jag har vid flera tillfällen förvånats över att sportartiklar i påfallande hög grad saknar det som vanligtvis är självklarheter, nämligen kontroll av bakgrundsfakta.
Jag törs påstå att få spelare och ledare - eller för den delen - journalister - känner till de instruktioner som gäller för spelåret. Den slutsatsen drar jag av att följa hur media rapporterar från matcherna, där det också återges vad spelare och ledare har för uppfattning om domarens insats.
Anmärkningsvärt ofta får den domare som följt de givna direktiven - och således fullföljt sitt uppdrag på bäst sätt hård kritik.
Detta alltmedan den domare som av olika skäl saknar mod eller av någon annan anledning avviker från direktiven upphöjs som kunnig och duktig. Han/hon har \"känsla\" för spelet är ett populärt uttryck.
På varje elitmatch (och på många matcher på lägre nivå) finns en matchinstruktör som helt och hållet granskar domarens insats och betygsätter denna.
Den domare som utmålas i media som misslyckad, som den som orsakat att ett enskilt lag förlorat poäng på tagna beslut eller helt enkelt generellt sätt dålig får samtidigt ofta ett mycket högt betyg av matchinstruktören just för sin förmåga att ha mod att följa de instruktioner som givits för spelåret. Det förhållandet menar jag kräver en del eftertanke.
Jag menar att det är rimligt att föra en diskussion huruvida instruktionerna är bra eller dåliga. Jag menar också att domaren är till för spelet och att det är spelare, ledare, publik och media som bör få större inflytande och vara med och diskutera och debattera innehållet i de instruktioner domarna har.

Bättre kunskap om vilka regler och instruktioner som gäller, skulle leda till större förståelse och sympati för domarens uppgift under matcherna. Den ordning som gäller idag är anmärkningsvärd på så sätt att den enskilde domaren får ta på sig och utstå kritik för att han följer det som svensk fotboll beställt.
Det som gjort att domarens arbetsmiljö är så dålig att jag nu bestämt mig för att sluta döma fotboll går tillbaka på just denna problematik.
Jag skulle vilja påstå att arbetsmiljön inte försämrats på senare tid. Jag är uppvuxen i en familj där min pappa var såväl allsvensk som internationell domare.
Jag har själv svarat i telefonen hemma när supportrar sökt pappa, det har skickats porrfilmer per post med min pappa som mottagare och det har sprejats budskap som \"C Fällströms familj är död\" på busstationen i Härnösand undertecknat av \"Firman boys\".
Detta är nu många år sedan.
Jag tror att TV-medias närvaro vid samtliga allsvenska matcher och många matcher i superettan bidragit till svensk fotbolls positiva utveckling, men också till att klimatet hårdnat för domarna.
Jag tror att media bör uppmärksammas på att det som skrivs i tidningarna eller sägs i TV och radio i många fall legitimerar för dem som utger sig för att vara supportrar att ta kontakt med domarna genom telefonsamtal, mail eller SMS för att utsätta domarna för diverse obehagligheter eller till och med hot.
Jag tror det skulle vara tillräckligt om varje enskild journalist ägnade detta en tanke i samband med korrekturläsningen av den artikel som han eller hon just författat.

Mattias Fällström
Numera före detta elitdomare i fotboll

Mer läsning

Annons