Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orback vill lära idrottsfolk feminism

Annons
Män i idrotts- och fackföreningsvärlden behöver utbildas för att kunna se kvinnoförtryck runtomkring sig. Det anser jämställdhetsminister Jens Orback. Han har därför bjudit in män som representerar idrottsrörelsen och mansdominerade Metall till ett möte 18 mars.
 Män ska lära sig se strukturer där män är överordnade kvinnor och även se sig själva i den strukturen, därför att då blir det lättare att göra något åt det, säger Orback.
Han vill att mötet ska leda till att fackklubbar och idrottsföreningar i större utsträckning arrangerar kurser bland annat när det gäller kvinnosynen.
 Jag skulle vilja att till exempel en idrottsförening eller metallklubb också samarbetar med en kvinnoklubb eller en kvinnojour och aktivt arbetar med att se de här strukturerna, att se hur vi kan arbeta mot mäns våld mot kvinnor till exempel.
Hockey-Sverige skakades nyligen av en skandal när tre landslagsspelare anklagades för våldtäkt av en ung kvinna som de tre träffat på krogen innan en match. Orback anser att den händelsen även säger något om kvinnosynen i idrottsrörelsen i stort.
 Det är en del av en struktur. Jag har varit rätt engagerad i idrottsrörelsen och sett andra sådana här tendenser som är tragiska i det enskilda fallet och som lär oss rätt mycket om den underliggande strukturen.

Mer läsning

Annons