Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orientering i världsklass hela helgen

Tre dagar. Tre olika tävlingar. Men världsklass rakt igenom. När orienteringens egen elitserie kommer till Medelpad är det bara en sak som fattas. — Tyvärr har vi inte längre några egna seniorer av absolut toppklass, säger Olov Vikström, pressansvarig i Sundsvalls OK, som tillsammans med Njurunda OK och Timrå SOK arrangerar stortävlingarna — med start i kväll.

Annons
Stjärnparaden är mäktig och iögonfallande.
Vid en snabbtitt i anmälningslistan syns på damsidan namn som regerande långdistansvärldsmsätarinnan Karolina A Höjsgaard, Domnarvet, Emma Engstrand, Stora Tuna och schweiziskan Simone Niggli-Luder. Och på herrsidan sprintdominanten på världscupens \"park-tour\" Johan Näsman, Lidingö, Fredrik Löwegren, IFK Göteborg, Johan Modig, Pan, Kristianstad och Mats och Jan Troeng från uppsalaklubben Linné.
Men en av de allra största favoriterna är nog ändå ryssen Valentin Novikov, som tävlar för finska klubben Delta, berättar Olov Vikström.
Det har nu hunnit gå några år sedan exempelvis SOK:s Lars \"Honken\" Holmqvist, Ulrik Olsson, Annika Zell och Kovlands Erik Svensson och Arja Hannus förekom i landslagsdiskussionen. Och borta ur den bilden är dessvärre också det senaste elitgänget med Katarina Allberg-Smith i spetsen.
Det är en tydlig generationsväxling, men lite lokalt intresse finns ändå i elitklasserna, då det finns några utflyttade medelpadingar att hålla ögonen på, upplyster Olov Vikström.
Annars är det på ungdoms- och juniorsidan det händer stora saker när det gäller orienteringssporten i Medelpad.
Om nu inte löparna i skiktet strax under den yppersta svenskeliten får i sista stund får plats i seniorklasserna, typ Karin Kjellman (rankingen avgör), så kommer det ändå att finnas en hel del duktiga lokala tjejer och killar på plats.
Och där är det främst Midälva som har några intressanta namn, av vilka Maria Jonsson från Njurunda tillhör de mesta meriterade, liksom syskonen Edin från Kovland.
Njurunda OK inleder med Njurundsprinten vid Klockarberget, Njurundabommen fredag kväll. Sundsvalls OK tar vid med Sundsvallsträffen över medeldistans i Ljustadalen, Sundsbruk lördag innan Timrå SOK avslutar med Timråluffen över långdistans på Skönviksberget, Timrådalen söndag.

Mer läsning

Annons