Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laget återförenas – 20 år efter succén

/
  • Sundsvalls OK-gänget efter att de vunnit tiomila för andra året i rad 1996. Från vänster: Karin Hellman, Annika Zell, Karin Noborn, Annika Andersson, Katarina Allberg.
  • Annika Zell lämnade Sundsvall för Norge där hon senare vann damstafetten under tiomila-helgen igen 2006 med Nydalens SK. Nu är hon bosatt i Falun.
  • Tiomilahelgen avgjorde i Enköping 2006. På nytt med Sundsvalls OK siom segrare i damstafetten. Här är Karin Noborn och Karin Hellman.

För 20 år sedan, 1995, stod Sundsvalls OK:s damlag som segrare i klassiska tiomila.
1996 slog de till och vann igen.
Nu återförenas kvintetten och skapar ett jubileumslag i årets tävling.
– Det gick tio år innan jag kunde prata om segrarna utan att gråta, säger Annika Zell.

Annons

De är att betrakta som Sundsvalls OK:s mest framgångsrika stafettlag – någonsin.

Klubben hade aldrig vunnit den klassiska budkavlen innan den där dagen för 20 år sedan.

1994 blev Sundsvalls OK 71:a i damklassen och ingen trodde att klubben skulle ha något att göra med tätstriden året efter heller.

Men i Riala, i Norrtälje kommun, var det kvintetten Annika Zell, Karin Hellman (nu Spjut), Annika Andersson (nu Appelqvist), Katarina Allberg (nu Smith) och Karin Noborn som till slut stod som segrare.

Det var oväntat, osannolikt – och otroligt jämnt.

– Det var fruktansvärt spännande. Det handlade om sex lag som gjorde upp på sista sträckan och alla gick i mål inom 33 sekunder, säger Stefan Rex som var coach för damlaget.

Annika Zell sprang över mållinjen först. Fyra sekunder före tvåan.

Två finska lag tog de övriga pallplatserna och ett norskt gäng blev fyra.

– Vi själva hade förstått att om alla fem får till ett bra lopp så hade vi chansen. Vi hade spelat med tanken och det var en dröm, säger Annika Zell.

Hon minns varje meter under tävlingens slutskede.

– Det var otroligt starka känslor och alla i laget sprang med mig på upploppet. Jag har vunnit individuella VM-guld (skidorientering), men att få göra det här tillsammans med ett helt gäng riktiga Sundsvalls OK-brudar, det var så häftigt, säger Zell.

– Tiomila är det största man kan vinna och det slår SM skulle jag vilja säga eftersom det är många duktiga internationella lag med, säger Stefan Rex.

Året efter, 1996, i Enköping var SOK-laget intakt och nu kände de flesta till dess kapacitet. Det blev en ny sekundstrid om segern och inga konkurrenter lyckades slå SOK-gänget den gången heller. Andra raka förstaplatsen var ett faktum.

Segermarginalen: tre sekunder.

– Den andra segern gjorde att man kom i chockkoma på något sätt. Det tredje året trodde jag aldrig att vi skulle kunna vara med i toppen igen. Det var vi, men jag sprang riktigt dåligt den gången, säger Zell.

Mycket har hänt sedan dess och tjejerna har flyttat åt olika håll. Annika Zell hamnade i Norge i 15 år innan hon flyttade till Falun. De andra bor i Jönköping, Göteborg, Karlstad och Kanada.

Men när orienteringsklassikern avgörs i helgen så återförenas hela succélaget för att fira 20-årsjubileet genom att tävla tillsammans igen.

Alla har nu passerat 40-årsstrecket och några dras med krämpor och resultatet är sekundärt den här gången.

– Vi ska delta och ha roligt. Jag har haft problem med en höft, men kan i alla fall jogga nu. Det kommer att ta tid, men vi ska försöka få runt hela laget, säger Annika Zell.

Läs också: Talangerna ska ta Sundsvalls OK tillbaka till toppen

Mer läsning

Annons