Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

O-Ringens galna matförsäljning: "Enorma volymer"

/
  • Mats Adolfsson räknar med cirka 8 000 portioner wok kommer att säljas under O-ringen.

Orienteringsfest innebär också matfest.
Fråga bara O-ringens försäljningschef Mats Adolfsson – som räknar med att sälja uppemot 14 000 hamburgare innan tävlingen avslutas på fredag.
– Det är enorma volymer, säger den 53-årige Falubon.

Annons

När världens största orienteringsfest arrangeras är det inte bara kartläsning, löpning och trevligt häng på campingen som gäller. Det ska ätas och drickas också – och med flera tusen utövare på plats i Borås är det inte konstigt att pengarna rullar in i kioskerna.

– Godis säljer vi inte så mycket, men mycket läsk blir det. Och juice, där har vi nog klämt iväg 8 000 konsumentförpackningar snart, säger O-ringens försäljningschef Mats Adolfsson

Men framför allt är det maten som hungriga orienterare vill åt i de fyra kioskerna på 100 kvadratmeter vardera som finns på varje etapparena. Enligt Mats Adolfsson, Falubon som varit heltidsanställd för O-ringen i fem års tid, säljs "enorma volymer" mat under tävlingsdagarna.

– På den här O-ringen kommer vi att sälja 12 000-14 000 hamburgare och woka cirka 8 000 portioner, säger han.

Med ett prisintervall på 40 till 55 kronor i kombination med Mats Adolfssons kalkyl kommer bara hamburgerförsäljningen att uppgå till en halv miljon kronor – lågt räknat.

– Hur mycket vi drar vill jag inte säga, men man kanske kan räkna lite baklänges själv, säger han.

När Mats Adolfsson, som är född i Ludvika men bor i Falun sedan 13 år tillbaka, jobbar under O-ringen stöttar han funktionärer och sköter beställningar hos leverantörer. Resten av året reser han bland annat runt och träffar företagspartners för att locka dem till tävlingen.

Han är motionär också. Årets O-ringen är Mats Adolfssons 20:e raka. Upplagan i Borås hyllar han som en av de bättre sedan han tillträdde heltidstjänsten.

– Allt flyter på. Funktionärerna gör ett mycket bra jobb och det krävs väldigt många. Men de är positiva, glada, stolta, lyckliga… Det är bra.

När en intensiv O-ringenvecka är över går Mats Adolfsson på en månads semester. Direkt efter ledigheten blir nästa fokus tävlingen i Sälen 2016.

– Det är bara på det igen. Vi har redan börjat med grovplaneringen för nästa år.

Mer läsning

Annons