Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tour de Medelpad – i Hälsingland

/
  • Det blir full fart i skogarna på Södra berget till helgen då Tour de Medelpad avgörs. Här syns Alice Hugosson, Sundsvalls OK, från en tidigare upplaga.

Tour de Medelpad har etablerat sig som en stor tävling för orienterare i Norrland. Men i år läggs de två första tävlingsdagarna i Hälsingland för att sprida ut arrangemanget. Med ett USM i Sundsvall till hösten blir antalet deltagare fler än vanligt.

Annons

Klockan 12.00 i dag går starten för årets Tour de Medelpad, med tillägget Hälsingland. I ett försök att lägga en tävling något söderut har de två första tävlingsdagarna flyttats till Järvsö.

Ett lyft för tävlingen? Tveksamt, menar Niklas Martin från Njurunda OK, som har hand om söndagen, som är den andra och sista tävlingsdagen i Medelpad.

– Ska jag vara ärlig tycker jag kanske inte det. Det blir nog ganska många som väljer att antingen tävla i Medelpad eller Hälsingland, säger han.

Trots det är intresset för årets upplaga – den sjunde i ordningen – större än tidigare. Anledningen stavas USM.

Sundsvall står som arrangör till årets mästerskap, som avgörs i skogarna kring Stockviks skidstadion i Övre Bredsand i september. Därför blir helgens tävling ett bra tillfälle för 16-åringarna att komma och testa den speciella terrängen på Södra berget.

– Det har märkts i startlistan. Vi har en detaljrik och småkuperad terräng med högpartier som kräver noggrann orientering. Det kan vara viktigt att få lite känsla för terrängen om man inte är van vid den, säger Jan Olofsson från Selånger SOK, som är lördagens arrangörsförening.

D16 och H16 blir också de största klasserna med 50-60 deltagare i varje. Totalt väntas omkring 500 orienterare dyka upp under helgen.

Det finns även nio öppna motionsklasser dit man anmäler sig på plats.

Mer läsning

Annons