Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orienteringskapten hotar hoppa av

Sveriges förbundskapten Göran Andersson protesterar mot kompislöpningen i orienterings-VM.
Han anser att ryssen Khramov, guldmedaljör på långdistansen, tvåan Lauenstein och sexan Tavernaro ska diskas.
Annars hotar han att hoppa av.

Annons
 Om det ska vara på det här sättet är det sista gången jag är med, sade Göran Andersson efter medaljceremonin.
Någon timme senare hade han studerat löparnas passertider vid kontrollerna och fått bevis.
Då lämnade Sveriges förbundskapten in en protest mot tre av topplöparna i herrklassen, den segrande ryssen Andrej Khramov, tvåan Marc Lauenstein, Schweiz, och sjätteplacerade Michele Tavernaro, Italien.
 Det är uppenbart att italienaren bara har hängt och att de andra två haft ett gott samarbete, säger Sveriges herrkapten.
Att inte orientera själv utan att låta någon annan sköta jobbet kallas på orienterarspråk för hängning. Det är detta regelbrott han anser att Tavernaro ska diskas för.
Enligt Göran Andersson syns det tydligt att italienaren hållit ett långsamt tempo så länge han varit ensam i skogen. När sedan paret Khramov/Lauenstein hann upp honom ökades farten betydligt. Italienaren hängde med mellan varenda kontroll nästan ända in i mål.
Även ryssen och schweizaren har enligt Anderssons bedömning brutit mot reglerna genom att de samarbetet. Även detta är emot reglerna. Marc Lauenstein erkände direkt efter att hans silver var bärgat att han haft ett "gott samarbete i skogen" med Andrej Khramov.
Det kan dröja flera dagar innan protesten har behandlats och Göran Andersson har inte alltför stora förhoppningar om att den ska gå igenom:
 Nej, men någon gång måste det här tas upp. Om vår sport ska bli accepterad som en OS-gren måste den vara rättvis. Som det nu är förstör vi den själva.
Han anser att det var ett misstag att Internationella orienteringsförbundet (IOF) krympt startmellanrummet på långdistansen till bara två minuter, samma som på den betydligt kortare medeldistansen.
Att det nu blev som det blev var därför inte oväntat, enligt Göran Andersson:
 Två minuters startmellanrum på långdistans är alldeles för lite. Det gör att det här blir en sport för losers, säger han.
Risken att löpare samlas i par eller långa tåg är betydligt mindre om de startar med tre minuters mellanrum.
Och det sportsliga måste gå i första hand, anser Göran Andersson.
 Det krävs att IOF jobbar för att göra det mera rättvist, men det gör man inte, säger han.

Mer läsning

Annons