Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-mästaren ställs mot världens snabbaste

En olympisk mästare mot världens snabbaste man.
Det kommer att gå undan i 100-metersloppet i Roms Golden League-gala.
—  Nu är jag redo att springa fort, säger OS-mästaren Justin Gatlin som på fredagen ställs mot världsrekordhållaren Asafa Powell.

Annons
OS-guld mot världsrekord, Justin Gatlin mot Asafa Powell och förhoppningar om ett riktigt snabbt race på Roms hundrametersbana.
Det är dock inte helt vanligt att en olympisk mästare startar en stor tävling utan att bära favoritskapet. Men så är fallet när Justin Gatlin, OS-guld i Aten, ställs mot jamaicanen Asafa Powell.
Gatlin har kämpat efter att hitta formen den senaste tiden och under 2005 har han än så länge inte lyckats att komma under tio sekunder. På tisdagen klockades amerikanen för 10.03 när han sprang in som trea i Lausannes Super Grand Prix.
 Jag har en del saker att jobba vidare med. Jag fick lite kramp i Lausanne men nu känner jag mig bra och jag är redo att springa fort, säger Gatlin, som fascineras av Asafa Powells väldiga framfart.
Powell kommer för övrigt till DN-galan som avgörs på Stockholms Stadion tisdag den 26 juli.
 Historiskt sett när någon slår världsrekordet så brukar den personen som slutar tvåa alltid vara med och jaga den som vinner, men så var det inte den här gången. Det spektakulära var ju att ingen jagade Powell, fortsätter han.
Powell, med världsrekordnoteringen 9.77, ses givetvis som favorit inför loppet, men Justin Gatlin har mött jamaicanen förr. Innan de bägge slagit igenom på den internationella scenen möttes de i ett B-lopp i italienska Padua.
 Det var min första stora tävling i Europa. Jag minns att vi sida vid sida följde varandra in över mållinjen, säger Gatlin som inför fredagens gala tror på en mycket stark vinnartid.
När nytt världsrekord kommer på tal säger amerikanen:
 När man tävlar mot de bästa blir det alltid en bra tävling, oavsett vinnartiden.
Noterbart är att Ghanas Aziz Zakari vann det första 100-metersloppet på 10.04 i Paris Golden League.
Svenske höjdhopparen Stefan Holm är en av alla stjärnor som i Rom får chansen att fila på VM-formen. Efter att ha tagit 2,32 i Paris är svensken en av tolv som fortfarande har chansen att vinna jackpoten på 1 miljon dollar.

Mer läsning

Annons