Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-silver för Sverige ett år efter målgång

Efter mer än ett års väntan blev Sveriges OS-facit från Aten ytterligare lite bättre.
Bronslaget i hoppning är numera silverlaget i hoppning.

Annons
Den tyske ryttaren Ludger Beerbaum, vars häst tävlade med otillåtna medel i kroppen nådde nu vägs ände i sina försök att slippa diskvalificering. Idrottens skiljedomstol, Cas, sista instans för Beerbaum, sade nej vid sitt senaste sammanträde och på måndagen fick svenska förbundet det glädjande beskedet.
Beerbaum på Goldfever tog guld i lag i OS ända tills dopningsanalyserna var klara. Då började han kampen för att rädda sin ära och helst också medaljen.
Cas, skiljedomstolen, konstaterar i sitt beslut att det visserligen finns uppgifter som tyder på att Goldfever inte hade någon fördel av den medicinska behandling han hade genomgått och som gav utslag i dopningstesterna. Beerbaum har också hela tiden framhållit att behandlingen rent medicinskt skett för hästens bästa.
Men samtidigt står det klart att Beerbaum borde ha anmält behandlingen i förväg till arrangörerna och att så inte skedde.
Därför, tycker Cas, ska Beerbaum och Goldfever diskvalificeras. I ett sådant här läge vill Cas hellre ta ett beslut som tar hänsyn till sportens bästa än den enskilde individens intresse, heter det bland annat i måndagens besked.
I det svenska laget red Malin Baryard, Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson och Peter Eriksson.

Mer läsning

Annons