Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS vitamininjektion för Londons ekonomi

Det kommer att skapas många nya jobb inom både byggsektorn och turistbranschen i London tack vare sommar-OS. Men hyrorna i vad som redan är en av världens dyraste städer riskerar att stiga ännu mer.

Annons
Värdskapet för sommar-OS år 2012 ställer krav på enorma ansträngningar från den brittiska huvudstadens sida. Men experter som nyhetsbyrån Reuters talat med bedömer att de ekonomiska vinsterna sannolikt vida överstiger kostnaderna.
London räknades i början ut som kandidat på grund av stadens fallfärdiga infrastruktur. Men investeringar i transportsystemet, tillsammans med löften om att utveckla området öster om city, där den olympiska byn ska byggas, kan ha varit det som gjorde ansökan mer attraktiv.

Starkt stöd
Den senaste undersökningen från Londons handelskammare visar att mer än två tredjedelar av dess medlemmar stödde ansökan.
Bland fördelarna med ett OS återfinns 9 000 nya lägenheter i OS-området, uppger London Development Agency. Det kommer att skapas runt 70 000 jobb i byggsektorn under de kommande 15 åren.
Många ekonomiska vinster är inte omedelbart synliga, säger experter. Bland annat beräknas turismen öka ännu mer, trots att London redan är en stor turiststad.

Expertkunskap
Värdskapet för spelen kommer också att skapa stor efterfrågan på experter som arbetar med byggande och idrottsanläggningar. Expertkunskaper som konsulter skaffar sig inom dessa båda områden beräknas vara värda en mindre förmögenhet under åren efter 2012.
"Det kommer alltid ett stort ekonomiskt arv efter spelen. Ett år efter det att Sydney arrangerade spelen år 2000 var alla kostnader som arrangörskommittén haft återbetalda, genom efterfrågan på expertkunskaper", säger Holger Preuss, professor i idrottsekonomi.
Men kritiker framhåller att hyresgästerna i London kan komma att få det ännu tuffare genom att hyrorna stiger i vad som redan är världens tredje dyraste stad efter Tokyo och Osaka.
"Ett rykte hävdar att jobb som skapas tack vare ett värdskap för OS alltid är kortlivade. Men om turismen växer med två procent efter ett OS så innebär det att det skapas två procent fler jobb inom den sektorn", säger Preuss.

Mer läsning

Annons