Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund kan få OS-nej redan nästa vecka

Den svenska drömmen om OS i Östersund 2014 kan stanna vid blott en dröm.
Statskontorets rapport var dyster läsning för OS-förespråkarna.
—  I början av nästa vecka räknar jag med att kunna tillkännage regeringens ställningstagande, säger idrottsminister Bosse Ringholm.

Annons
Enligt Statskontorets rapport kan OS-kostnaderna för staten bli uppemot 8,4 miljarder kronor och de skriver att "med andra ord kommer ur ett statsfinansiellt perspektiv ett vinter-OS inte att betala sig självt".
För Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Riksidrottsförbundet (RF) var rapporten naturligtvis ett bakslag.
 Vi vill inte recensera själva rapporten, utan konstaterar bara att regeringen nu har fått underlag till sin politiska värdering. Nu är upp till dem att ta beslut om det är en bra affär för Sverige, säger Stefan Bergh, RF:s idrottspolitiska chef.
Utan statens stöd blir en OS-ansökan omöjlig.
RF och SOK har hela tiden tryckt på de så kallade kvalitativa värdena, som nationell stolthet och värdet av värdskapet i sig.
Statskontoret fick i sin tur uppdraget av regeringen att ta fram en samhällsekonomisk analys och politisk värdering av en eventuell OS-ansökan.
 Jag ska nu noggrant gå igenom rapporten tillsammans med berörda medarbetare innan jag presenterar den för regeringen, säger idrottsminister Bosse Ringholm i ett pressmeddelande.
Inga konkurrenter är officiellt anmälda, men det sägs att bland andra Pyeongchang, Sydkorea och Salzburg, Österrike, kommer att försöka igen.
Den svenska ansökan ska vara inlämnad senast den 28 juli om inte regeringen säger stopp redan nästa vecka.

Mer läsning

Annons