Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovisst slut på alpina världscupen

Den alpina världscupfinalen är ett drama i fyra akter och den stora frågan är: Ska Anja Pärson eller Janica Kostelic ta hem världscuptiteln?
—  Det är mycket som står på spel. Och i det här tävlingshanget kan det gå precis hur som helst, sade Pärson som har 63 poängs försprång.

Annons
Den första akten inleds på onsdagen med störtlopp. Andra akten handlar om super-G och går på fredag. Lördagens tredje akt innehåller slalom och söndagens avslutande akt har storslalom som tema.
Anja Pärson försöker att tona ner betydelsen av dramats slutscen den där hon eller kroatiskan får ställa sig högst upp på prispallen och ta emot kristallpokalen som världscupetta.
 Hur det än går är jag nöjd med min säsong. Jag fick visa att folk hade fel om min fartsatsning. Höjdpunkten var förra helgen då jag vann både i super-G och störtlopp. Så blir jag tvåa är jag ändå nöjd, sade hon.
Janica Kostelic vill inte heller förstora betydelsen av finaldramat:
 Jag tycker att det ska bli kul, för jag har inget att förlora. Jag behöver tre topp-tre-resultat för att ha en bra chans att slå Anja, men det verkar svårt. Jag tror ärligt talat att Anja har ett väldigt stort försprång med sina 63 poäng. Inte så att jag tänker ge upp, men Anja måste misslyckas och jag lyckas väldigt bra för att jag ska ha en chans, sade Kostelic efter förra tävlingen i San Sicario där Pärson vann två och Kostelic en tävling.
 Jag tog tre guld i VM och blir tvåa i världscupen. Anja tog två VM-guld och vinner världscupen det är rättvist.

Backen avgör?
Tävlingshanget Silvano Beltrametti kan få en avgörande betydelse för hur dramat ska sluta.
Störtlopp och super-G:
 Banan är chansartad. Det gäller att hitta ett spår som ingen annan hittar. Hanget är svårt och man måste vara världsmästare på att sladda, måste gå med fullt ställ i vissa svängar för att över huvud taget ta sig ner, sade Pärson.
 Den som åker mjukt i de svåra partierna och samtidigt får med sig farten vinner. Det kan bli med en hundradel eller en sekund.
Storslalom:
 Jag tränade storslalom där förra veckan och där finns det mycket att tänka på. Bland annat måste man hålla tempo i branten och i slutet måste man våga att "tjuva", gå kortaste vägen, sade Pärson.
Slalom:
 Backen är inte så svår, men det beror på hur de stakar. Och får man ett kast i branten är man ute. Det är brantare än i Sölden.

Seg efter vila
Svenskan är regerande världscupmästarinna. Men inför säsongen hade hon svårt att se att hon skulle kunna utmana om titeln även den här säsongen, men tanke på att hon gjorde sin första i alla fyra grenarna. Men redan första säsongen som allroundåkare har hon vunnit i alla fyra grenarna, något som bara Petra Kronberger, Marc Girardelli och Bode Miller gjort tidigare.
Hon är sliten och trött och de fyra dagarna helledigt som hon fick hemma i Monaco i veckan kanske inte var så bra, trots allt.
 Kroppen är inte van att vila och det var svårt att komma igång igen. Reaktionsförmågan hade blivit sämre. Men huvudet har inte vilat och där är det inställt på fyra tävlingar den här veckan, sade Pärson.
Kostelic vann världscupen 2001 och 2003 och trodde inte heller inför säsongen att hon skulle ha chansen även 2005 med tanke på att hon var borta hela förra säsongen på grund av att hon var sjuk i struma och sedan blev knäskadad.
 Jag har heller inte varit så jämn den här säsongen som jag brukar vara, sade Kostelic.

Mer läsning

Annons