Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På lördag blir Christian racerstjärna

/

Till vardags motorintresserad gymnasieelev. På lördag och söndag — racingstjärna. — Drömmen är ju att få köra racing på allvar, säger 18-årige Christian Öhman.

Annons
Nog för att det mycket allvar redan nu.
För det är inte vilken racingdebut som helst som Sundsvallsgrabben gör på lördag.
I sin MG kör han sitt första lopp någonsin i JTCC, lillebror till stora STCC, på Falkenberg Ring.
Jag tog nationell racinglicens i maj, men eftersom vi är fem förare som delar på bilen har jag inte fått chansen än. Nu är det dags för mig, berättar Christian.
Fem förare, ja.
Fem klasskompisar på Bilsystemteknik-programmet i Arjeplog delar nämligen på förarplatsen.
Och teamet består totalt av 16 gymnasieelever.
Några är tekniker, några sköter marknadsföringen, några det ekonomiska och fem lyckliga får alltså chansen att köra bilen.
Vi driver det här teamet helt själva. Vi hade uttagning till teamet och har kört tre race hittills. Det har varit en massa jobb för att få allt att fungera, men det är ju hur kul som helst att ha ett eget team, säger Christian.
Han har just gått ut andra året på gymnasiet i Arjeplog. Utbildningen är specialutformad för att passa helt ihop med kommunens stora inkomstkälla testverksamheten.
Vi har mycket utbyte med alla teamen som kommer upp. Det är rätt häftigt. I vanliga fall bor det 3500 människor i Arjeplog, men på vintern kommer 1100 människor upp från Italien, Tyskland och Spanien. Det är ganska mäktigt att se hur det funkar med alla tester, säger Christian.
Nästa vår hoppas han få en praktikplats på Fiat-fabriken i Italien.
Samma fabrik som tillverkar Ferraris racerbilar.
Men först väntar alltså racingdebut.
Jag har aldrig tävlat förr, men jag har ju fått träna en hel del med bilen under de senaste månaderna, berättar Christian.
Nervositeten då?
Nej, så långt har Christian inte kommit än.
Jag har nog inte vågat tänka på själva tävlingen än. Men visst, det kommer bli nervöst där på startlinjen. Taktiken är att köra så fort jag bara kan, att inte fega nåt. Så länge man inte totalkraschar bilen är det nog lugnt, säger Christian.
Teamet har redan haft sin beskärda del av tekniskt strul.
I senaste racet sprängdes motorn.
De fick ta lastbilen upp till Södertälje och hämta en ny motor inför söndagens race. Det lär ju ha kostat en del, säger Christian och skrattar.
Samtidigt vet han att nya utgifter också kräver nya inkomster.
Något som i slutändan blir hans jobb att fixa.
Att skaffa sponsring är nästan det tuffaste. Från början sa vi att teamet skulle skötas vid sidan av skolarbetet, men ju större projektet blev desto mer skoltid var vi tvungna att ta.
På lördag och söndag får dock skolan vänta.
Då ska Christian bli racingstjärna.

Fakta Racingskolan
Alla teammedlemmar går på Hornavanskolan i Arjeplog. Fem elever är förare, tre mekaniker, fyra ekonomiansvariga och fyra marknadsförare.
Bilen är en MG ZR 105 och körs i JTCC som kör på samma banor och under samma helger som STCC.
Söndagens race sänds direkt på en av Viasat Sports kanaler.

Mer läsning

Annons