Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palm testade svensk mat

Filmjölk, lingonsylt, böckling och polkagriskarameller. Michael Palm tittade, luktade och smakade. — Jag törs inte lukta, grimaserade Mike inför böcklingen.

Annons
Köttbullar, surströmming och knäckebröd är väl bland det mest tradtionella inom svensk mat.
Därför valde ST-sporten att inhandla några andra produkter som mer eller mindre förekommer i det svenska köket. Michael Palm fick nio produkter att studera. Först fick han gissa vad det var, sedan lukta och smaka.
Så här blev det:
Kalles kaviar: Det här är fiskägg, Abbas. Smakar salt. Pappa brukar säga att det är en delikatess, men jag har aldrig smakat det tidigare.
Löksill: Sill! (utan tvekan, smakar försiktigt och sköljer bort smaken snabbt med lingonsylt och Champis). Om det inte fanns någonting annat att äta, då skulle jag möjligtvis äta det igen.
Hemgjord lingonsylt: Lingonsylt. Det tycker jag om, det är det bästa jag vet med pannkaka och grädde.
Polkagris: Godis. Jag har varit i den stan... nära Visingsö. Vi köpte massor med polkagrisar som jag skulle skicka hem, men det blev aldrig av. Jag åt nån bit själv bara.
Torkat renkött: Har ingen aning om vad det är... älg? Eller ren? Det ser ut som mitt favoritgodis, men var mycket mjukare. Ganska gott. Nästa gång jag åker hem ska jag ta med mig tio kilo torkat kött tillbaka hit.
Böckling: Små fiskar. Jag kan inte föreställa mig någon som vill äta det, jag törs inte ens lukta. Men det smakar faktiskt inte så tokigt.
Gravad lax: Det är inte så hemskt. Det har jag smakat på julbordet tidigare.
Champis: Det smakar som Trocadero.
Filmjölk: Oh no, it´s fiiiil! Varför kan ni inte äta yoghurt i stället? Det är alldeles för surt för mig. När jag låg på sjukhus en gång ville de att jag skulle äta fil. Jag var tvungen att ha nästan lika myckst socker som fil för att få i mig det!

Mer läsning

Annons