Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pamela Andersson: "Jag satt som förhäxad framför tv:n"

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Henrik Stenson

Jag är fortfarande helt svettig. Vilken kyla! Vilket spel! Och då är jag inte ens så speciellt förtjust i golf. Eller jag var inte det. NU är jag det. Älskar man sport måste man ju falla pladask för en duell som den vi fick se mellan svensken och Phil Michelson i British Open. Den hade allt. Dramatik, spänning och ett spel som går till historien. I rekordböckerna kommer det att stå att svenske Henrik Stenson är den förste i världen som gått den banan på 20 under par, ett slag mindre än Tiger Woods. Det kommer att stå att han gick alla rundor under 70 vilket är ett tangerat rekord och att han gick banan på 63 på sista rundan. Tittar man bakom statistiken borde ord som "fantastiskt" stå efter resultatet. Nä, förresten, det känns för futtigt. Magiskt är bättre. Sensationellt! Utomjordiskt! Jag kommer för alltid att minnas dagen när Stenson bröt förbannelsen och blev den första svenska manliga golfaren att ta hem en major. Jag satt som förhäxad framför tv:n och såg honom knyta näven efter en birdie på det 15:e hålet och när han i segertalet först hyllade sin motståndare och sedan tillägnade segern till en kär vän som gått bort i cancer i veckan grät jag. Att få vara med om ett historiskt ögonblick väcker alltid känslor och det jag och alla andra såg var en golfduell som redan är en klassiker. Stenson gjorde verkligen allting rätt, från spelet till tacktalet, och jag är full av beundran för vår bästa manliga golfstjärna genom tiderna. Han har brutit en barriär och räkna med att det blir både Bragdguld och kanske Jerringpriset på Idrottsgalan. (Det enda som kan hota är väl om Sarah Sjöström blir OS-drottning i Rio). Till sist: att få höra 78-årige golfkommentatorn Göran Zachrisson med tårar i ögonen och gråt i rösten berätta att han väntat i 50 år på att en svensk herrgolfare skulle vinna en major kändes också i mina tårkanaler. Puh. Vilken kväll!

2. Abeba Aregawi

Det Svenska Friidrottsförbundet stoppar en av världens bästa 1500-meterslöpare från OS med förklaringen att "situationen och osäkerheten kring Abeba Aregawis idrottsliga och medicinska status och miljö måste klarläggas innan ett eventuellt deltagande i det svenska friidrottslandslaget kommer att övervägas." Skitsnack. Wada har frikänt henne från dopingdomen, hon har klarat kvalgränsen och visat att hon kan slåss om en åttonde plats (hon var 6:a på VM senast) – ändå får hon inte åka. Jag tycker att det är ett beslut som luktar moralpanik. Alla vet att hon inte är populär bland de andra idrottarna och visst, det finns oklarheter var hon ska betala skatt, men förbundet har gjort det enkelt för sig och säger nej till stjärnan för att inte störa de andra. Men säg om det inte handlat om en kvinna med en annan hudfärg? En kvinna som pratat flytande svenska? Säg om det hänt, till exempel den omåttligt populära Susanna Kallur som faktiskt inte klarade SOK:s kvalgräns men får åka ändå? Skulle förbundet ha nekat henne då? Undrar bara.

3. Östersund

Norrlandslaget fortsätter att överraska i allsvenskan. I helgen tog man poäng mot serieledarna inför ögonen på fjolårets guldtränare och numera förbundskapten Janne Andersson. På bortaplan. Yes! Älskar underdogs!

4. Maja Nilsson

Sverige fortsätter att producera duktiga höjdhoppare. Lägg Maja Nilsson, 16 år, på minnet. I helgen tog hon Sveriges första guld i höjd på UEM på höjden 1,82. 

5. Tour de France

Veckans jag-ger-inte-upp-pris måste gå till proffscyklisten Chris Froome. Inte ens när han krockade med en motorcykel som tvingats tvärnita och följebilen inte kom fram på grund av åskådarleden gav britten upp. Istället fortsatte han loppet till fots och sprang med mjölksyretunga ben uppför backarna tills dess att bilen tagit sig i genom och han fick en ny cykel. Imponerande!

6. Håkan Ericson

Fick 52 "nej" innan han kunde presentera OS-truppen i fotboll och erkänner att han var nära att hoppa av. Jag håller alla tummar för att han och det svenska laget gör en ny bragd a´ la U21-EM. Har man fått nobben av så många är man värd att all framgång i världen.

7. Jesper Parnevik

Parneviks bisarra uttalande om Zara Larsson och tragedin i Nice är så smaklös att jag mår illa. Och ursäkten var inte så mycket bättre. Efter hans uttalande vågar man ju aldrig mera ta en sömntablett! 

Mer läsning

Annons