Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pangstart på säsongen för Tre Kronor

Tre Kronor fick en pangstart i Ceska Pojistovna Cup i ishockey. Seger borta mot Ryssland med 2—1 var en glad överraskning. —  Nu siktar vi på att ta hem turneringen, säger förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson till TT.

Annons
Matchhjälte blev HV 71-spelaren Mika Hannula som slog in segerpucken när bara 32 sekunder återstod av matchen. Hannula var hårt uppvaktad men lyckades ändå lägga in pucken med en backhand.
 Det var jäkligt starkt av Hannula att peta in den och det känns förstås härligt att få vinna första matchen. Nu blir det en kul fortsättning på turneringen, säger \"Bengan\".
Tre Kronor hade chansen att avgöra matchen ett par minuter tidigare då man spelade fem mot tre i nästa två minuter. Men skottet från backen David Petrasek prickade stolpen.
Tre Kronor var något starkare i slutet mot tröttkörda ryssar, trots att man tvingades avvara backen Kenny Jönsson och forwarden Per Ledin.

Ledin fick matchstraff
Jönsson fick en smäll på knät och kunde inte fortsätta den tredje perioden, men är troligen tillbaka mot Tjeckien på lördag. Ledin fick matchstraff efter fem minuter i den andra perioden sedan han börjat fightas med backen Denis Kuljasj.
 Det var lite tunt med spelare i slutet, men alla jobbade otroligt hårt och visade härlig moral. Att använda ordet kämpaseger passar bra just nu, säger Bengt-Åke och skrattar.
 Det är över huvudtaget en härlig stämning i truppen. Vi har fått kalla in hel del reserver, men alla bara kör på utan att gnälla och det känns bra att man får betalt för sitt slit.
I den första perioden hann svenskarna inte riktigt med när Ryssland satte full fart. Men i målet stod Johan Holmqvist som svarade för flera toppräddningar. Efter två perioder ledde Ryssland skottstatistiken med 3019 men resultattavlan visade 11 sedan Jonas Nordquist kvitterat efter 8.35 i den andra perioden.

\"Honken\" fick revansch
Förra gången \"Honken\" stod i Tre Kronor var också mot Ryssland men då var det inte lika roligt. I bronsmatchen i VM i Österrike i maj släppte han förbi sig hela sex puckar.
 Kul för \"Honken\", han gjorde en kanonmatch, berömmer Gustafsson.
Vem står i mål mot Tjeckien?
 Det blir Daniel Henriksson.
Kedjan med Mika Hannula, Johan Davidsson och Joel Lundqvist var Tre Kronors bästa. Förutom målet stod man för det mesta och det bästa av spelet.
 Det var väl inte någon höjdarmatch och Ryssland var nog lite bättre än oss sett över hela matchen. Men vi vann och det är jag jäkligt glad över, avslutar Bengt-Åke Gustafsson.
Tre Kronor flyger från S:t Petersburg till Prag på fredagen och sedan en dryg timmes bussfärd innan man är framme i Liberec. På lördag väntar Tjeckien, som på torsdagen vann mot Finland efter straffar. Och säsongens första turnering avslutas mot Finland på söndag.

Mer läsning

Annons