Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa Johnny vet hur ett perfekt Holmhopp ska se ut

Han har sett det mesta genom sin kameralins.
Under fredagen vill han se sonen Stefan hoppa till VM-final:
—  Min roll blir viktigare om det blir skitväder, då kanske vi måste ändra på ansatsen, säger Johnny Holm.

Annons
Det är löpningen fram mot ribban som han främst kikar på genom sin videokamera. Den viktiga kontrollpunkten som ska passeras för att Stefan ska komma i rätt avstånd och i rätt fart i upphoppet.
 Stefans stora problem är att även om han ligger fel och trampar över vid ansatsmärket så hoppar han ändå upp vid exakt samma ställe. Det innebär att vägen fram blir kortare. Då förlorar han fart och kraft, förklarar Johnny på sin breda värmländska.

Nackdel för Freitag
Sonen startar 16 fot ut och 56 fot bak från mattan, det viktiga kontrollmärket finns 14 fot ut och 29 fot bak. I alla fall i normala fall, men vädret gör att få saker varit normala under VM i Helsingfors.
 Det är inte bra när det blåser eftersom Stefan är så liten och lätt. Men om han bara orkar hoppa upp så kanske han blåser över, säger pappa Johnny med ett leende.
 Mest nackdel har naturligtvis regerande världsmästaren Jacques Freitag, det är ju känt att han är livrädd för regn. Han har en fot som inte är av denna världen, enligt egen utsago så saknar han tydligen båda ledband och senor det är ju otroligt att han kan gå.
Och det är inte bra när det regnar?
 Det är inte bra någon gång egentligen men det är ännu sämre när det regnar.
Blir din roll viktigare om det är dåligt väder?
 Ja, då ganska vi måste flytta ansatsen ett steg fram eller ett steg bak. Det är ansatsen jag kan ha koll på från läktaren.

Kassetter i barskåpet
Under OS-dramat i Aten var det Johnny som genom sin videokamera såg att ansatslöpningen inte stämde till en början.
 Då låg han för långt fram i princip varje hopp, förklarar Johnny.
Via videon har han lärt sig precis hur ett perfekt Holmhopp ska se ut.
 Från början var filmerna ovärderliga för mig. Jag kunde gå tillbaka och se att det jag tyckte jag såg då var rätt. Då var det mycket att få bekräftelse. Jag har sparat alla videoupptagningarna. Jag har ett 60-tal kassetter liggande hemma i barskåpet, det enda som finns i barskåpet.
 I dag filmar jag inte riktigt lika mycket och nu är det mest kul att ha de dåliga hoppen på film, de bra hoppen visar de alltid i sammandrag på tv men man får aldrig se de dåliga. Men de är de dåliga hoppen man lär sig något av.

Klarat 14 raka kval
Men helst vill Johnny förstås filma så få dåliga hopp som möjligt under kvalet.
 Det är kvalet som är viktigast. Stefan har ingenting att vinna på ett kval, han kan bara förlora i ett kval.
 Jag har ju redan gjort mitt med träningen, nu är det Stefan som ska hoppa. Jag kan sitta där och gestikulera på arenan men det är mest för min egen skull. Det enda jag kan påverka är väl ansatsen. Det här med hur man ska passera ribban måste vara gjort för länge sedan, det går inte att gå in och peta i under tävlingen.
Johnny kan förmodligen sitta lugn under fredagen. Sonen har inte missat i en kvaltävlingen sedan inomhus-EM i Valencia 1998 sedan dess har Stefan tagit sig vidare till 14 raka mästerskapsfinaler. Kvalhöjden 2,29 är heller ingenting som skrämmer då Stefan har tagit 2,30 eller högre 87 gånger.
 Formen är så bra den kan vara och vi har gjort allt vi kan. Men det är trots allt en tävling, man kan inte beställa ett VM-guld och få det med posten, avslutar Johnny.

Mer läsning

Annons