Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pärson tog första störtloppssegern

Anja Pärson tog sin allra första störtloppsseger på lördagen när hon vann världscuptävlingen i blivande OS-pisten i San Sicario, Italien.
Det gjorde henne historisk — som den andra kvinnan genom tiderna att vinna i alla fyra grenarna samma säsong.

Annons
Först var österrikiskan Petra Kronberger under säsongen 1990/91. Kronberger vann även i den femte disciplinen, kombinationen, under den säsongen.
 Ja, i vår värld är det fem discipliner, säger Anja Pärson, som inte alls vill känna sig historisk förrän hon vunnit även i kombination.
Hon får chansen redan på söndagen, då det körs en kombinationstävling i Fraiteve Olympique-pisten i San Sicario.
 Jag ska bara fortsätta att åka harmoniskt och hitta linjen precis som i dag, säger hon inför kombinationsstörtloppet.
På fredagen tog hon sin första världscupseger i super-G och på lördagen kom första störtloppssegern.
 Det är helt otroligt, jag fattar det inte. Jag visste att jag hade chansen att vinna, chansen har man ju alltid, men jag har inte så stort självförtroende i fartgrenarna ännu att jag riktigt trodde på det. Tankarna inför i dag var mer att jag var nervös för hur jag skulle klara den sista puckeln, om jag skulle stå på benen där jag körde ur på träningen i fredags, berättar hon i telefon från Italien.

Prickade linjen
Pärson vann med 24 hundradelar före kroatiskan Janica Kostelic och 98 före tyskan Hilde Gerg.
 Efter att ha sett Kostelics åk tänkte jag att okej, jag kanske kan bli femma eller nåt. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna slå henne för hon åkte ruskigt bra.
Pärson åkte dock själv väldigt bra under det långa, 2,3 kilometer, störtloppet.
 Jag prickade linjen bra hela vägen. Jag blev sen på ett ställe, men fick ändå med mig farten. Jag hade snabba skidor som jag kunde jobba med och jag körde väldigt aggressivt, körde på käpparna.
 Eftersom den här backen är så flack är det viktigt att man hittar var någonstans farten finns och prickar fallinjen. Det är också många rollers, som vi kallar krönen, och det gäller att vara smidig med dem.

Bra grundträning
Den puckel som hon var nervös för säger hon sig ha klarat bra.
 Jag hade en hög och bra linje där jag kraschade.
Vad är det som gjort dig till den just nu bästa åkaren i fartgrenarna?
 Jag vet inte, det har gått så himla fort. Men jag tror att förklaringen ligger i att jag fick en så bra grundträning på träningslägret i Chile i augusti. Det var perfekt. Sen har jag byggt på det under säsongen och lärt i varje tävling.
I och med att Pärson slog Kostelic utökade hon ledningen i den totala världscupen till 83 poäng till kroatiskan.
Jessica Lindell Vikarby, sexa i VM i störtlopp, var på väg mot en bra tid i lördagens lopp då skidorna fastnade i en grop och hon föll. Janette Hargin slutade på 25:e plats.

Mer läsning

Annons