Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pärson ville inte ta någon risk — blev tvåa i kombinationen

Anja Pärson lyckades inte ta sin tredje seger på tre dagar. Hon slutade tvåa i kombinationstävlingen i Italien, 43 hundradelar efter kroatiskan Janica Kostelic.
—  Jag är enormt nöjd, framför allt med mitt slalomåk, säger Pärson i telefon till TT.

Annons
Efter att ha vunnit i super-G och störtlopp tog Pärson sikte på att bli den andra kvinnan att vinna i alpinsportens alla fem discipliner under en säsong. Petra Kronberger, Österrike, var den första 1990/91. Endast en kvinna till har vunnit i alla fem grenarna, men inte samma år, och det var Pernilla Wiberg.
Söndagens kombinationstävling var en specialvariant med bara ett slalomåk. Annars brukar det vara störtlopp plus två slalomåk i den alpina kombinationen.
 Är man i ledning efter störtloppet är det kanonbra med bara ett slalomåk. För mig i dag hade det varit bättre med två åk, säger Pärson.
Kostelic, som vann kombinationen i VM före Pärson, tog ledningen i störtloppet. Hon hade 81 hundradelars marginal till Pärson som låg fyra.

Tog inga risker
Pärson berättar att hon inte ville attackera på samma sätt som i lördagens störtlopp, som hon vann.
 Störtlopp är inget man ska leka runt med. Man måste vara ärlig mot sig själv och köra på den kapacitet som man har för dagen. I dag var jag inte redo att köra som i går, säger hon och förklarar vidare varför hon tog det lugnt i störtloppet:
 I går hade jag en av mina största vinster i karriären och hade då ett väldigt stort självförtroende. Men jag är fortfarande orutinerad och har inte lärt mig var gränsen går. Jag var rädd för att satsa för hårt i dag. Det är så små marginaler till att man ligger där i nätet. Och jag är hellre på pallen än ligger där i nätet.
Pärson gjorde ett lugnt och felfritt störtlopp. Men det uteblivna risktagandet innebar också att marginalen till Kostelic blev för stor att ta in i slalomåket.
 Slalombanan var extremt flack så det var bara att mata på. Men det var inte mycket jag kunde göra. Jag tog i alla fall in fyra tiondelar på henne i slalom det är enormt bra.

Kostelic närmar sig
Det blev 43 hundradelar upp till Kostelic. Kanadensiskan Emily Brydon slutade trea, en halv sekund bakom Pärson.
Kostelic tar in 20 poäng på världscupledande Pärson, och är nu 63 poäng bakom inför de fyra finaltävlingarna i Lenzerheide om en och en halv vecka.
Hur tänker du inför finaltävlingarna?
 Som jag har gjort tidigare under säsongen. Jag tar en dag i taget och kör mitt race och är koncentrerad, säger den regerande världscupmästarinnan.
På måndagen åker hon till den schweiziska skidorten för att träna i tävlingshanget. Sedan blir det några dagars vila hemma i Monaco innan hon återvänder till Lenzerheide om en vecka.
Janette Hargin slutade på 13:e plats. Jessica Lindell Vikarby kände sig sliten och avstod från start i kombinationen.

Mer läsning

Annons