Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Percy Nilsson dömd till fängelse

Ett års fängelse blev straffet för Percy Nilsson, ordförande i ishockeyklubben Malmö Redhawks, och tidigare klubbdirektören Sune Moberg. Båda döms för grovt skattebrott och grovt skattebedrägeri. Den tredje åtalade, förre klubbdirektören Gunnar Svensson, frikänns helt.

Annons
Onsdagens utslag i Malmö tingsrätt väckte bestörtning.
 En farlig dom som kommer att slå med enorm kraft mot hela idrottsrörelsen. Vem kommer att vilja ställa upp och arbeta ideellt för idrotten när man riskerar att få bära ett så tungt ansvar? dundrar Percy Nilssons försvarsadvokat Leif Silbersky, som omedelbart förklarade att domen ska överklagas.
 Jag har haft ett långt och ingående samtal med Percy Nilsson. Vi är överens om att det här måste underställas hovrätten.

Klartecken
Även Sune Mobergs advokat, Cai Inge Holm, var förvånad. Han och Silbersky pekar på att både Malmö Redhawks revisor och en jurist gett klartecken för klubbens sätt att betala ersättning till sina spelare vid mitten av 1990-talet.
 Domstolen begär alltså att min klient ska veta bättre än de experter han anlitat och fått betala dyrt för, säger Silbersky.
Kammaråklagare Håkan Litsegård var däremot ganska nöjd.
 Min slutsats är att tingsrätten till stora delar gjort samma bedömningar som vi, säger han.
Men någon fullständig framgång för åklagarsidan är det inte. Alla de tre åtalade frias på åtalspunkten grovt försvårande av skattekontroll.
Åtalet gällde klubbens redovisning av spelarlöner åren 19951997. Tingsrätten anser att redovisningen inte var brottslig fram till februari 1996. Gunnar Svensson och Percy Nilsson frias därmed för den perioden. Från juni 1996, då Sune Moberg tagit över som klubbdirektör, har klubben däremot enligt domen medvetet lämnat felaktiga uppgifter till skattemyndigheten. På det sättet missade staten 2,9 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter.

Övergripande ansvar
Sune Moberg skrev under klubbens deklarationer vid den här tiden. Men rätten bedömer att Percy Nilsson som ordförande haft ett övergripande ansvar som kan jämföras med det som en företagsledare har inom näringslivet.
Misstankarna mot Malmö Redhawks har lett till flera års utredningsarbete. Först i mars 2004 väcktes åtal. Rättegången hölls i februari och mars i år. Åklagaren krävde fängelse i minst ett och ett halvt år för Percy Nilsson och lite kortare för klubbdirektörerna.
Tingsrätten bedömer däremot att straffvärdet är detsamma för Nilsson och Moberg. Ett års fängelse innebär att domstolen tagit hänsyn till att det gått lång tid sedan brotten begicks.

Mer läsning

Annons