Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petad Johansson tog skön revansch

Petad ur VM-truppen i sista stund.
I omsjungna Apladalen i Värnamo tog Martin Johansson sin revansch.
Med en sekund vann sprintspecialisten från Mora O-ringens första etapp.
—  Visst är jag besviken att jag inte kom med till VM. Men det är inget att göra åt. Nu hoppas jag vinna O-ringen i stället, sade Martin Johansson.

Annons
Det var inga avancerade orienteringsproblem som skulle lösas när eliten inledde massmönstringen två dagar senare än alla andra orienterare.
Efter start på torget i Värnamo hade löparna knappa tre kilometers högfartsorientering framför sig i den kända stadsparken. Emil Wingstedt tog en klar ledning vid radiokontrollen, men 13 sekunders försprång där räckte inte när Martin Johansson satte in sin långspurt. När Haldens svenske VM-löpare sprang i mål i ösregnet knöt han näven i en för tidig segergest.
 Jag hörde ju på banan att jag ledde med 15-20 sekunder och valde att inte ta ut det sista ur kroppen. Det är onödigt att bränna sig med en spurt när det är tre etapper kvar, förklarade Emil Wingstedt, som ändå var 18 sekunder före sprintvärldsmästaren från i fjol i Västerås, Niclas Jonasson, och ryssen Michail Mamlejev som delade tredjeplatsen.
Att han missade etappsegern tog Emil Wingstedt inte alltför allvarligt på:
 Nej, jag är här för att springa bra på alla fyra etapperna. I dag gällde det bara att inte göra bort sig.

Misslyckat VM-test
Martin Johansson har varit klart bäst av svenskarna när det gäller sprintorientering under våren. VM-biljetten såg redan klar ut när han plötsligt misslyckades vid VM-testen i Norge. I stället får förstaårssenioren från Mora nu nöja sig med att bli reserv på hemmaplan.
 Det här känns som en ruggigt skön revansch. Nu ska jag fokusera på att springa bra här resten av veckan, sade Johansson, som missade ett 15-tal sekunder i början av banan.
Men ingen kunde stå emot hans slutforcering, inte ens Emil Wingstedt.
På damsidan tog Emma Engstrand hand om ledartröjan i O-ringen genom att vinna med sex sekunders marginal. Inte till en enda tvåa, utan till tre.
Norskan Anne Margrethe Hausken har varit obestridd sprintdrottning den här säsongen men delade nu andraplatsen med de båda svenska VM-löparna Jenny Johansson och Karolina A Höjsgaard.
Mot en Emma Engstrand i begynnande VM-form hade de dock ingen chans.

Tre lopp i Japan
 Det kändes väldigt bra och allt pekar åt rätt håll inför VM, sade Stora Tunas landslagsstjärna som åker till Japan för att springa tre lopp: sprint, långdistans och stafett. Senast i Västerås fick hon bara starta på sprinten. Då blev Emma Engstrand sexa, tio sekunder från medalj.
 Har en fjärdeplats som bäst på långdistansen i Schweiz 2003. I Japan siktar jag på att ta medalj, sade hon.
För att inte bränna ut VM-löparna har arrangörerna i Småland valt att låta eliten springa bara fyra etapper. För Emma Engstrands del kunde Femdagars gärna ha varit som vanligt.
 Femdagars är Femdagars för mig, men det här är också okej.
Onsdagens etapp blir betydligt tuffare för supereliten. Då väntar rejält långa och kuperade banor ett par mil söder om Jönköping.

Mer läsning

Annons