Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Sundhage och landslaget – en av svensk damfotbolls största skrällar.

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Henrik Stenson

Jag vet att det är många som inte tyckte att golf var någonting för OS, men efter rysaren i helgen så erkänn: Nu är ni väl sålda, va? Det är i alla fall jag. Henrik Stenson var det namn som skulle göra OS-golfen till en succé och att säga att han lyckades är nästan ett understatement. Henrik Stenson gjorde inte bara tävlingens sista dag till en rysare, han underhöll en allt mer fascinerad publik från första till det sista hålet under fyra dagar. I fredags sänkte han en 33-metersputt (hans längsta i karriären) och i lördags tog hans boll en ovanlig väg när den först letade sig ut i publikhavet, studsade på en åskådare för att sedan studsa tillbaka på banan så att Stenson kunde putta sig till par. Men scenen som ingen kommer att glömma är förstås bilden när svensken stördes av en kajman (en slags krokodilsläkting) som låg och lurade på honom. Själv skulle jag ha vägrat att gå i närheten, men Stenson petade till kajmanen med klubban i en redan klassisk bild och fortsatte bara att spela. Och så sista dan då; när allt stod mellan Justin Rose och Stenson som båda tagit varsin Major-titel i karriären och det kändes som att man inte vågade andas för att det var så spännande. Jag hoppas att de andra världsspelarna som skyllde på zika-viruset för att de inte ville ställa upp (mera troligt för att det inte finns prispengar i OS) satt och kollade. Jag hoppas att de kände sig en smula ångerfulla, att de kände sig lite lätt obekväma och att de fick lite ont i magen när de såg hur två världsspelare gick ut på sista hålet med samma score. Girighet är en sak ¬- att skriva historia är en helt annan. Och det Henrik Stenson gjort. Även om det till slut blev ett silver och inget guld.

1. Pia Sundhage

Hon har kritiserats och ifrågasatts under lång tid, men när det väl gällde svarade Pia Sundhage och hennes landslag för en av svensk damfotbolls största skrällar. Att besegra finaltippade USA i en kvartsfinal – på straffar! – var en rysare som jag sent kommer att glömma. Men lika klassiskt är det svar som Pia serverade på USA-målvakten Hope Solos kritik om det svenska spelet: ”Jag skiter i vilket. Jag ska till Rio, hon ska åka hem”. Ouch! Den satt rakt i krysset!

3. Sarah Sjöström

Det är mestadels för hennes skull jag har klivit upp mitt i natten för att titta på simning. Och det var varit sååå värt tröttheten. Sarahs vecka har bjudit på världsrekord, rysardueller och historiska ögonblick. Guld, silver och brons – tack för att du levererade Sarah! Nu tänker jag sova gott i några nätter.

4. Michel Tornéus

Missade OS-finalen – och jag skyller det på SOK. Varför skulle han som blev tvåa på EM och hade klarat gränsen med sitt 8.21 om det inte blåst en tiondels (!) sekund för mycket medvind behöva jaga andra tävlingar för att klara SOK:s gräns? 7,85 hade räckt till final i OS, men SOK vägrade att ge honom en biljett men gjorde undantag för Sanna Kallur som inte heller klarat gränsen. Jag undrar fortfarande varför? Visserligen slog Tornéus till med 8,44 på den extra tävling han tvingades göra sista dan men i mina ögon hade det varit bättre om han fått lägga den kraften på OS istället. Hade han fått förbereda sig på rätt sätt istället för att kuska ner till Europa och jaga tävlingar är jag säker på att det där monsterhoppet kommit i Rio istället. Och då hade det säkert betytt medalj. Nu blev han 26:a… Suck.

5. Sanna Kallur

Dalatjejen är verkligen inte skrockfull. Åtta år sedan kraschen i semifinalen i Peking är det dags igen - i samma skor som 2008. Skorna har legat i en påse sedan dess och nu ska de alltså luftas igen. Haha, jag tycker det är lite kul faktiskt. Hon skulle kunna få vilka skor som helst och så väljer hon ett par gamla, som inte ens finns i produkt längre. Den som spar han har, typ.

6. Premier League

Helgens mest givna nyhet: Zlatan gjorde succé och ett mål i debuten i Premier League. Nån som är förvånad? Trodde inte det.

7. Hej då

Den här listan är min sista i Mittmedias tidningar och jag tackar alla som läst, mejlat och kommenterat. Det är dags att gå vidare, men vi hörs och ses säkert i framtiden. Om inte annat i i ToppHälsa och i Sportpanelen i SVT på måndagar! Ciao!

Mer läsning

Annons