Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pihl ger Sverige hela EM-bilden

I ett rum på andra våningen, i en flygel på Duncanhalgh Hotel ute på den engelska landsbygden, sitter mannen som har nyckeln till Sveriges EM-drömmar.
I Lars Pihls dator finns allt som är värt att veta.
Om Sverige och England.
Om hur svenskorna ska ta sig vidare till semifinalen.

Annons
Hans titel är videoanalytiker och arbetsuppgiften är att ge landslagsledningen och spelarna hela bilden över det egna spelet, över motståndarnas svagheter och styrkor, över detaljerna som Sverige måste förbättra och fällorna som de måste undvika.
Inför lördagens ödesmatch mot England har Pihl fullt upp. När TT träffar honom i ett av sällskapsrummen på damlandslagets hotell i Accrington är han trött. Han sjunker ner i en fåtölj, tittar på armbandsuret och konstaterar att natten inneburit mer jobb än sömn.
Kvällen före spelade Sverige 00 mot Finland.
När matchen var över började Lars Pihls arbete på allvar.
 Under själva matchen sitter jag och antecknar, och sedan sammanställer jag videomaterialet in i datorn, säger Pihl när han berättar om sitt analysarbete.
Arbetstiderna är svävande, timmarna långa och många.
Under onsdagsnatten blev han sittande till klockan fyra. Ensam på sitt rum på andra våningen, med datorn och en skrivbordslampa, en dvd-skiva med den senaste matchen och med uppgift att ge förbundskapten Marika Domanski Lyfors detaljer som annars kan missas eller förbises.
 Det kan handla om allt från fasta situationer till hur enskilda spelare uppträder i olika situationer, om det finns misstag som hela tiden upprepas.
 Ofta kan jag göra iakttagelser som ingen av oss uppfattade under matchen, saker som vi har sett först efter två eller tre videogranskningar. När man hittar såna saker och kan visa bildsekvenser så är det lättare att åtgärda.

En kvarts miljon
Dataprogrammet som ligger till grund för Pihls analyser heter Sportscode och kommer från Australien. Det är samma program som Paul Balsom använder för videoanalyser i herrlandslaget.
Prislappen?
Omkring en kvarts miljon.
Men smakar det så kostar det, konstaterar Pihl:
 Tidigare använde vi oss av ett norskt program som heter Mastercoach, men det här är bättre. Som jag ser det är det här programmet det bästa som finns på marknaden.
När Pihl berättar om Sportscode sammanfattar han det som ett sorteringsprogram. Vid granskningen av videoupptagningen från en match sätter han med ett tangenttryck en etikett på varje spelsekvens. När arbetet är slutfört kan han lätt söka reda på det som Marika Domanski Lyfors eller någon av spelarna vill ha.
Som felpassningar på innermittfältet. Eller markering på hörnor. Eller motståndarlagens spelvändningar. Eller Hanna Ljungbergs alla bollkontakter.

Nyttigt för Ljungberg
Just Ljungberg är en av dem som brukar använda sig av Pihl efter matcherna.
 Att analysera mitt eget spel är nödvändigt om jag vill utvecklas, säger Ljungberg till TT.
 Ibland kan jag gå in och titta på varför jag tappar många bollar som kommer på ett visst sätt, om jag gör någon vändning som ofta misslyckas detaljer som man annars bara har en känsla av.
I Pihls dator finns mellan 40 och 45 matcher sparade, bland annat alla EM-lagens senaste landskamper.
Inför lördagens match mot England kommer Pihl att bland annat visa spelarna och landslagsledningen engelskornas svagheter, punkterna som Sverige kan utnyttja:
 De är känsliga för press mot bollhållaren, säger Pihl.
 Och de slår ibland chansartade passningar.
 Och vissa spelare är inte vindsnabba.
Sedan lutar han sig tillbaka och konstaterar:
 Men det finns egentligen inga hemligheter.
Åtminstone inte för Pihl och hans analysprogram.

Mer läsning

Annons