Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pitkämäki utan medalj

Tero Pitkämäki vinkade till publiken.
Den vinkade inte tillbaka.
Med tyngden av en nations förhoppningar på sina breda axlar avrundade spjutkastaren en misslyckad kväll med att trampa över.

Annons
Spjutkastningens vagga står någonstans i Finlands djupa skogar och ingen idrott möjligen då med undantag för ishockey får finländarna att tända till som en riktigt vass spjuttävling.
Tero Pitkämäki, 23, var det stora och enda finländska medaljhoppet och runt 20 000 landsmän på Olympiastadion ställde sig upp, vrålade och klappade händerna varje gång det var hans tur.
Det bar inte längre än till 81,27 i fjärde kastet och han missade precis prispallen.
Betydligt längre fick estländaren Andrus Värnik iväg sitt spjut i fjärde omgången, ett guldkast skulle det visa sig.
Silvermedaljören från Paris-VM för två år sedan tillhörde inte de tunga favoriterna, men var en outsider som fick till det när det gällde som mest. 87,17 stod sig hela vägen och guldet blev blått och vitt om än inte finländskt.
Norske olympiske mästaren Andreas Thorkildsen skuggade Värnik med 86,18 i femte omgången, men han tog i för mycket i jakten på guldet i sista försöket och trampade över.
Strax innan hade Pitkämäki gjort detsamma och ungefär när spjutet fastnade i den vattensjuka gräsmattan reste sig majoriteten av åskådarna, vände honom ryggen och gick hem.
Ryssen Sergej Makarov tog bronset med 83,54.

Mer läsning

Annons