Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen befarar mer huliganbråk i år

Landets supporterpoliser är eniga — bråken kring årets allsvenska kommer att bli värre än i fjol.
—  Det har skett en nyrekrytering av yngre killar som vill slåss, säger Henrik Qvist på Malmöpolisen till TT.

Annons
I Malmö bränner det till direkt med toppmatchen mellan MFF och IFK Göteborg.
Fest och fullsatt.
Precis som det ska vara.
Men i skuggorna rör sig de så kallade firmorna, svansar av supportrar som anser att slagsmål och vandalism hör till fotbollskulturen.
Malmö har i stort varit förskonat från företeelsen, vilket förvånat supporterpoliser. Men nu växer antalet problemsupportrar även här. Den 17 mars brakade cirka 150 svenskar och danskar samman i stadens utkanter inför en Royal League-match mot FC Köpenhamn, vars firma samarbetar med firman till MFF:s ärkefiende Helsingborg.
 Fotbollen är hetare än någonsin, konstaterar Henrik Qvist som räknar med en jobbigare och dyrare säsong för polisen.

Katt och råtta-lek
TT: Om nu polisen befarar mer bråk, innebär det ändrad taktik och större kommenderingar i år?
 Visst kommer vi att försöka hänga med i utvecklingen. Men det taktiska vill jag inte gå in på. Vi har de traditionella spaningsmetoderna med underrättelsearbete. Vår största uppgift är att lägga pussel och förhindra nyrekryteringen, svarar Henrik Qvist.
 Det handlar om en liten katt och råtta-lek. En del av kicken för dem är att lura polisen.
Risken för bråk är sedan flera år klart större utanför arenorna. Firmorna kommer överens om plats, tid och antal deltagare.
 Detta är en slags hobby, säger supporterpolis Östen Gustafsson i Göteborg som sett "babyfirmorna" växa till sig.
 Men det verkar finnas ett genuint fotbollsintresse i botten. Jag anser inte att firmorna består av folk som bara använder fotbollen för att få tillfälle att slåss.

Tvivel på ny lag
Den 1 juli träder den nya lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang i kraft. Då blir det ett brott att ta sig in på en arena om man tidigare blivit avstängd av arrangören.
De supporterpoliser TT talat med tror inte att lagen får någon större effekt. Åtminstone inte till en början utan några vägledande rättsfall.
Mats Jonsson, ordförande i Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna, är mer rak så sak:
 Lagen kommer inte att göra någon skillnad alls vad gäller själva huliganproblematiken.
Högsta risk råder vid derbyn och när storstädernas lag möter varandra. Storstadsklubbarna har bildat en grupp vars huvuduppgift blir att ihop med myndigheterna försöka ringa in bråkstakarna.
 Personligen är jag orolig. Det är ett stort problem vi måste få bukt med, säger Bo Lundquist, ordförande i Föreningen Svensk Elitfotboll.
 Klubbarna måste ta sitt ansvar och bestraffningar måste finnas för att sätta press på klubbarna. Men problemet är att ligisterna inte bryr sig om vare sig böter eller poängavdrag för klubbarna.
Men för supporterpolis Henrik Qvist är huliganismen i första hand inte ett problem för fotbollen utan för samhället i stort:
 Jag tycker att det är tufft att lägga ansvaret på klubbarna när bråken inträffar en timme före match en halvmil från arenan.

Mer läsning

Annons