Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiärer problem för svenska fotbollstjejer

När Kicki Bengtsson, 35, tänker tillbaka på sina mästerskapspremiärer är det ett minne som, på ett speciellt sätt, sticker ut.
EM 1997, Sverige—Ryssland 2—1.
En seger i premiären.
Den enda.
—  Vi har haft problem i våra öppningsmatcher, konstaterar landslagsveteranen.

Annons
En titt i fotbollshistoriken ger ett tydligt besked. Av de nio mästerskap som Bengtsson hittills har upplevt har åtta avgjorts i form av ett samlat EM-, OS- eller VM-slutspel, i ett och samma land med inledande gruppspel.
Åtta slutspel, åtta premiärmöten och bara en öppningsmatch, den där mot Ryssland i Karlstad för sex år sedan, som Bengtsson kan minnas för att Sverige vann och gick igenom gruppspelet obesegrat.
De andra premiärerna minns hon med en rysning eller åtminstone en släng av besvikelse.
Tillfälligheter?
Eller en grundläggande anledning till oro?
 Det är svårt att säga någonting generellt eftersom det har varit så olika förutsättningar i alla olika turneringar, säger Bengtsson till TT dagen före söndagens EM-premiär mot Danmark.
 I de första mästerskapen i mitten på 1990-talet var vi ganska långt efter de stora nationerna. Och de sista gångerna har det varit just lite tillfälligheter, plus att vi ofta har mött lagen som vunnit EM eller VM. Det har varit tuffa öppningsmatcher.

Problem att komma i gång
Bland de sju premiärförlusterna finns ändå några förluster som svider lite extra. Bengtsson behöver inte tänka tillbaka särskilt långt för att hitta den senaste.
I fjol, vid OS i Aten, drömde Sverige om final och medaljer. 01 mot Japan i premiären blev ett tufft uppvaknande.
 Vi fick en liten näsbränna redan före OS, 04 mot Norge, men vi trodde ändå på oss själva när vi gick in i turneringen. Men så förlorade vi mot Japan, och sedan hade vi problem att få i gång spelet riktigt.
 Det var först i bronsmatchen mot Tyskland som det började att stämma, men målvakten (Silke Rottenberg) gjorde en fantastisk match, och då gick det som det gick.
Det blev 01 i bronsmatchen och hängande huvuden.
Ingen medalj att hänga runt halsen.
Tänker du ibland på ert skrala öppningsfacit?
 Nej, jag försöker att inte göra det.

Förträngt... segern
En som däremot har funderat över de svenska premiärerna är Hanna Ljungberg. Häromdagen konstaterade anfallsstjärnan med besvikelse att hon själv aldrig fått vara med om att vinna en öppningsmatch i ett mästerskap.
Det stämmer inte.
Ljungberg fanns med i EM-premiären 1997 och gjorde 10 mot Ryssland i den nionde minuten.
 Jo, nu när du säger det så...jag gjorde mål med magen, på passning från "Vickan" (Victoria Svensson).
Precis som Bengtsson tycker Ljungberg att Sverige många gånger har haft en svår lottning till sina premiärer. Men Umeåanfallaren är inte övertygad om att det är hela sanningen.
 Det kan vara en delförklaring. Men sedan kan det också vara så att vi inte är hundraprocentigt säkra på vårt eget spel, att det kanske låser sig. Vi kan ibland bli lite rädda för att förlora, och därmed vågar vi inte spela ut.
 Den här gången hoppas jag att vi kan ha självförtroende nog för att vinna. Att vi vågar ta våra offensiva löpningar, att vi släpper loss och gör det vi kan.

Mer läsning

Annons