Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proffsboxning kan ge kroniska hjärnskador

Det finns starka belägg för att proffsboxning kan leda till kroniska hjärnskador.
Däremot finns inga stöd för att amatörboxning medför ens lättare former av kroniska hjärnskador, visar en granskning av den medicinska litteraturen på området.

Annons
Granskningen har genomförts av överläkare Kaj Blennow med medarbetare vid kliniskt neurokemiska laboratoriet på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal och redovisas i veckans nummer av Läkartidningen.
Forskargruppen konstaterar samtidigt att det är fullständigt okänt i vilken omfattning andra kampsporter som kickboxning och K 1, där även sparkar mot huvudet är tillåtna, leder till hjärnskador.
Proffsboxning är förbjuden i Sverige sedan 1970. Sedan dess har proffsboxning varit uppe till debatt åtskilliga gånger i riksdagen.
Regeringen tillsatte 2001 en utredning om professionell boxning och andra kampidrotter.

Lagd på is
Utredningen har föreslagit att lagen upphävs och ersätts av en reglering med krav på tillstånd från polismyndigheten för tävlingar i kampidrotter där slag eller sparkar riktade mot huvudet är tillåtna.
Kravet på tillstånd från polisen har dock kritiserats i remissrundan, vilket lett till att hela processen avstannat.
Sedan 1920-talet har över 850 dödsfall inträffat inom boxningen. Antalet dödsfall är dock betydligt lägre än inom sporter som fallskärmshoppning, bergsklättring, sportdykning och hästkapplöpning.

"Punch drunk"
Förutom akuta hjärnskador som är direkt relaterade till en match visar genomgången att det finns starka belägg för att boxningen även kan leda till kroniska hjärnskador. Den typen av hjärnskador kallas ofta punch drunk eller dementia pugilistica.
I dag är dock den vanligast använda termen "chronic traumatic brain injury associated with boxing" eller CTBI-B.
Skadorna är kopplade till det antal slag mot huvudet som boxaren utsatts för under sin karriär.
Tidigare drabbades omkring 20 procent av proffsboxarna av CTBI-B, men andelen bedöms ha sjunkit eftersom de numera går färre matcher.
Att amatörboxare klarar sig undan den typen av skador anses bero på det regelverk som syftar till att minska risken för hjärnskador. Framför allt boxas de färre ronder.

Mer läsning

Annons