Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prolympia testar sina elever

Dödsfall inom idrotten skapar oro.
Friskolan Prolympia testar sina ungdomar för att minimera riskerna.
— Vi har bra kontroll, säger idrottsläraren Magnus Billman.

Annons
Friskolan Prolympia i Sundsvall har en idrottsinriktning där de 220 eleverna har sex timmar schemalagd idrott varje vecka. Dessutom är skolans elever väldigt träningsflitiga vid sidan om skolan.
Och efter vinterns dödsfall beslutade sig dåvarande skolsköterskan Barbro Norberg att ta tag i saken. Måndagens två tillbud i Stockholmsområdet har bara gjort frågan ännu mer aktuell. Totalt har sex fall uppmärksammats sista året.
Jag kände att vi måste börja någonstans och se över våra elever. Så vi har riktat in oss på årskurs åtta där de bland annat fått svara på en enkät, säger Norberg.
Det visade sig att två av eleverna kan vara i riskzonen, vilket skolan nu ska utreda ytterligare med hjälp av skolläkaren.
Även niondeklassarna har genomgått en blodtrycksundersökning och information har skickats ut till föräldrarna om hur man ska förhålla sig vid till exempel sjukdom. I höst ska samtliga elever testas i någon form.
Magnus Billman och Barbro Norberg är medvetna om att det är besvärligt att upptäcka eventuella hjärtproblem.
Men det är bra att ha det i åtanke. Barnen kommer med frågor till oss och oftast är det föräldrarna som är oroliga. Barnen själva tar ibland alla chanser att träna och det gäller för oss att läsa av dem. Vissa ungdomar är oömma med sig själva och vissa är helt åt andra hållet och tar varje chans till vila, säger Magnus Billman.
Magnus är även tränare för ett ungdomslag i Timrå IK och även där pratas det om den senaste tidens händelser.
Själv hoppas han att föräldrarna inte lägger över ansvaret på föreningarna.
Visst blir man som ledare lite extra försiktig, men det som har hänt beror på fruktansvärd otur. Det blir masshysteri när något sådant här händer och en del tror att barn inte kan idrotta för då kommer de att dö. Men man måste komma ihåg att det finns ofta förklaringar till hur de dött, säger Billman.
Innebandyklubben Nordic i Sundsvall har fattat beslut om att EKG-testa sina spelare. Hur och när vet de inte i dagsläget.
Vi vill göra allt vi kan för att förebygga. Till hösten ska samtliga testas, säger Peter Palander, sportchef i IBK Nordic.

Mer läsning

Annons