Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publikfriande montélopp

Dagen till ära, det var Montéklubbens egen dag på Bergsåker, reds det två montélopp på Bergsåker i går. Ett för högsta klassens nordsvenskar samt ett för de vinstrikaste varmbloden,  med icke föraktliga  20 000 respektive 25 000 kronor i segerpremie.

Annons
Det första blev en  spännande tillställning helt i publikens smak medan vi i det senare fick skåda en stark prestation av en överlägsen vinnare.
Monténs entré i svenskt trav kan bli det lyft som sporten i förlängningen behöver vad det gäller föryngring av åskådare samt locka fler flickor/kvinnor att aktivera sig. Det sistnämnda åskådliggörs bäst genom att studera startlistorna i de båda travridningslöpningarna. Inte en enda manlig ryttare så långt ögat nådde.
I den kallblodiga montéuppgörelsen kom inte mindre än fyra premierade avelshingstar till start och länge såg det ut som det stod mellan två av dessa. Duon Pelle Babs och Guli Gutten hade nämligen ryckt ifrån de övriga med god marginal när upploppet nalkades men så galopperade den förstnämnde och den senare stannade till i sin ensamhet. Vann gjorde i stället fantomspurtande Ginello med Anna-Lena Ahnfeldt i sadeln. Här kan man verkligen snacka om succédebut då det var premiär för både häst och ryttare i denna disciplin.
Bland varmbloden var Rommehingsten Shibus helt outstanding och vann med stor marginal. Detta trots att ekipaget tågat i vida spår stora delar av loppet.

Nära fiasko

Sportsligt sett förövrigt var duellen mellan de kallblodiga topptreåringarna Min Lilla Blågul och Faksen J:r kvällens givna clou. De båda kombattanterna stred sida vid sida mest hela loppet igenom. När det var dags för sista publikrakan var de 50talet meter för de övriga då Jan-Olov Perssons Fakse J:r slog på en förödande galopp. Det var även ytterst nära att Min Lilla Blågul fått sig en höjdare, hade en mystisk gångart 75 kvar, och därmed automatiskt diskats. Upploppsgalopper bestraffas numer med diskning oavsett längd. Då hade fiaskot varit ett faktum och egentliga måltrean Trampax Chef dömts som vinnare trots att han inkom hela fem sekunder efter i mål. Men nu klarade sig Dalahästen med ett nödrop och noterade fantastiska segertiden 29,6 i sitt tredje tävlingsframträdande.
Micke Hallberg

Mer läsning

Annons