Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publikkrisen en myt

Bara 1 025 personer besökte Bergsåker i torsdags.
De flesta talar om publikkris inom travsporten.
— Men vi på Bergsåker har lika stor publik som för 15 år sedan, hävdar banans vd Johan Sundberg.

Annons
Uttalandet är lite kontroversiellt. Snacket både i Hästsportens Hus samt ute på landets stallbackar och publikplatser tenderar att gå åt krishållet. Dessutom är uppfattningen hos de flesta att totalpubliken numera räknas på ett annat sätt.
Här brukar man bland annat hävda att folket på stallbacken inte räknades in i publiksiffran tidigare. Detta tillbakavisas av Johan Sundberg.
Min uppfattning är att det alltid gjorts en schablon då det gäller stallbacken. Vi vet ungefär hur många som befinner sig där under vardagstrav, DD-dagar och V75. Sedan tas stickprov så att vi hela tiden är uppdaterade om publiktillflödet.
Så publiksiffror från förr är jämförbara med dagens noteringar?
Det är min uppfattning, svarar Sundberg, som var med om att göra en grundlig publikutredning inom svensk travsport för några år sedan.
Så Johan tycker sig ha mycket på fötterna i det här ämnet.
I den utredningen, där publiksiffror jämfördes från 1988 till 2002, var publiktappet från 553 000 till 438 000, det vill säga en minskning av 115 000 åskådare.
Storbanorna Solvalla, Åby och Jägersro svarade för 80 procent av bortfallet. Småbanorna plussade 3,6 procent medan publiken på mellanbanorna minskade med 13,5 procent, berättar Johan och fortsätter:
Bergsåker var dessutom en av de bättre mellanbanorna publikmässigt, mycket tack vare Sundsvall Open Trot-helgen.
Hur har då publiksiffrorna på Bergsåker sett ut på senare tid? Jo, enligt Johan Sundberg så ökade Bergsåker totalpubliken från cirka 96 200 (2002) till 100 400 besök 2003.
Sedan tappade vi runt 5 000 från 2003 till 2004. Så då var vi i princip tillbaka på siffrorna från 2002.
Hittills i år ligger Bergsåker nästan i nivå med siffrorna från fjolåret. Bara 170 personer färre.
En sak är klar, publiken på vardagstravet minskar rätt kraftigt. Men samtidigt kompenserar Bergsåker och ett flertal andra banor detta med rejäla publiksuccéer under sina stora evenemang.
Alla banor har planerat egna publikåtgärder för att få mer folk till sina tävlingar. Det har dessutom gått att ansöka om ekonomiska medel från STC för att genomföra dessa projekt.
Vi var nog den bana som skickade in flest ansökningar, närmare bestämt elva. Två gick igenom, fortsätter Sundberg.
Vilka två? Jo, Bergsåker har tänkt sig göra en form av öppet hus under någon eftermiddag innan travtävlingarna. Dessutom ska ett flertal publikvärdar utbildas, som ska vara banpubliken behjälplig i allehanda ärenden.
Många banor funderar på starttiden för sina tävlingar. Även Bergsåker.
Vi avvaktar Solvallas försöksperiod. Men om det blir någon flyttning tror jag i sådana fall på en senare start än nuvarande 18.30, avslutar Johan.

Mer läsning

Annons