Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Pumpen" sköt Sandvikens till semifinal

Att vända 0—2 till avancemang i bandyns SM-slutspel är högst ovanligt.
Sandvikens AIK kan.
Veteranen Stefan "Pumpen" Andersson kan. Han har gjort det förut, och han gjorde det i går igen när Saik hemmaslog Hammarby med 4—2 (1—1) inför 4 824 åskådare på Jernvallen i den femte och avgörande kvartsfinalen.

Annons
Han var som fjunig debutant med och gjorde samma sak 1988 mot Västerås med ett avgörande mål och han gjorde det i går som 35-åring veteran.
 Det här var något oerhört. Att vända mot ett så bra lag som Hammarby ska egentligen inte gå, sade Andersson. Men vi fick ett lyft när vi vann hemma med 51 i den tredje matchen, och hade naturligtvis tur när vi vann i Stockholm i onsdags.
 Kanske blev det ändå så att hemmaplan avgjorde. Äntligen var det tryck på läktarna här på Jernvallen, och det kändes riktigt kul att spela trots att det gällde så mycket.
Dessutom var Andersson, som var den stora guldhjälten när Sandviken vann SM-guldet 1997 efter 50 års väntan, en av de viktiga målskyttarna i hemmalaget.
Han dundrade in en hörna fem minuterna in på den andra halvleken till 21, och det var faktiskt hans första på hörna den här säsongen.
 Rätt typiskt att det blev en dålig hörna där jag fick stoppa bollen, och att det ändå blev mål.
Sandviken ledde länge i första halvlek, men Hammarbys David Karlsson kvitterade på hörna i slutminuten.
Efter Stefan Anderssons 21 spelade hemmalaget mycket bra, men inte förrän efter Magnus Muhréns 31 i 80:e började det se ut som avancemang.
Hammarby hann dock med att reducera och skapa ny spänning, innan Henrik Hagberg avgjorde med sitt andra mål för dagen i 89:e minuten.
Därmed blir det Sandviken som kliver vidare in i semifinalspelet, där fortsättningen heter sensationslaget Bollnäs hemma på söndag. Efter söderlagens dominans i elitserien handlar nu SM-slutspelet om tre norrlag och ett från söder.
Stefan Karlsson, Hammarbys tränare, var mycket ödmjuk efter förlusten.
 Det här måste ha varit den bästa kvartsfinalserien någonsin i svensk bandy. Men Sandviken var lite, lite bättre, sade Karlsson, som dock redan skrivit på för en säsong till och inte gett upp hoppet om att göra ett guldlag av Hammarby.

Mer läsning

Annons