Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättssäkerheten större än fotbollen

Det svenska fotbollsförbundet får inte alltid som det vill.
I brist av stöd hos övriga Idrottssverige drog de tillbaka förslaget om begränsningar i möjligheterna att överklaga till Riksidrottsnämnden (Rin).

Annons
Björn Ahlberg, ordförande i Svenska fotbollförbundets tävlingsutskott, förklarar varför:
 Vi har tagit till oss att alla förbund inte har möjligheten att garantera rättssäkerheten, säger han.
 Vi vidhåller motionen i sak, men när det nu är på det sättet så finns inte längre förutsättningen för att vårt förslag ska gå igenom.
Det var fallet med Kalmarspelaren Dede Anderson i fjol som fick fotbollsförbundet att agera.
Anderson stängdes av i sju matcher för skallningen mot AIK:s Stefan Ishizaki, ett straff som Rin sedan sänkte till fem matcher. Senare under hösten sänkte de även Djurgårdens Abgar Barsoms straff.
Fotbollsförbundets förslag var kontroversiellt då det innebar att det ska krävas prövningstillstånd för att Riksidrottsnämnden ska få pröva ett bestraffningsärende.
Det skulle göra att de båda fallen från fotbollsallsvenskan inte skulle ha tagits upp till prövning och därmed inte kunnat ha sänkts. Något som därmed skulle påverka rättssäkerheten.
 Det är viktigt med en enhetlig praxis. Rin är den enda instans där man garanteras juridisk expertis, säger boxningsförbundets ordförande Björn Rosengren, en av dem som opponerade sig.
I och med bakslaget återremitterades förslaget till Riksidrottsstyrelsen som ska presentera ett förslag till Riksidrottsmötet 2007.

Mer läsning

Annons