Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeländring gav Sverige EM-brons till slut

På fredagen red Sverige in på bronsplats i dressyrens EM.
Men först dagen efter kom medaljen för Jan Brink, Louise Nathhorst och Tinne Vilhelmson i det svenska laget.

Annons
Att två länder hamnar på exakt samma resultat i en lagtävling i dressyr är näst intill omöjligt och har hittills aldrig inträffat.
Men på fredagen hände det omöjliga.
Spanien och Sverige landade på samma lilla tusendel i EM i tyska Hagen. Och på grund av en uråldrig regel, ironiskt nog instiftad av en svensk, blev Sverige snuvad på bronspengen. Vid lika placering skulle medaljen nämligen tilldelas laget med den bästa tredjeryttaren, löd regeln. Fördel Spanien.
Osportsligt röt den församlade ryttarkåren, inklusive Spanien som lämnade in en skriftlig begäran till det internationella förbundet om att få dela bronspengen med Sverige.
På lördagsmorgonen ändrade det internationella ridsportförbundet, FEI, regeln till svenskarnas fördel. En lagmedalj kan numera delas.
Sverige är EM-bronsmedaljörer i dressyr.
För lagankaret Jan Brink var beslutet givet.
 Vi hade tredje bästa poängen och därför ska vi ha brons. Punkt slut. Det här har vi värda.
 Ja, vi förtjänar verkligen den här medaljen, tillägger förbundskapten Elisabet Lundholm.
 Vi har gjort ett kanonbra EM, fortsätter Elisabet Lundholm. Och att alla verkligen står bakom beslutet ryttare, tränare, domare, arrangörer är ett fantastiskt sportsligt erkännande.
För trettio år instiftade den dåvarande ordföranden för FEI, svensken Gustaf Nybleus, regeln som höll på att kosta Sverige medaljen. Nu är den historia. Nu återstår för den internationella dressyrkommittén att anpassa så att regeln inte får några märkliga följdeffekter när det gäller till exempel kvalregler till OS.
Mästerskapsmedaljen är Sveriges första sedan VM-bronset i Rom 1998.

Mer läsning

Annons