Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordbra början av Klüft — men skadad i kula

Carolina Klüft hade aldrig börjat en sjukamp bättre.
Då blev hon skadad i uppvärmning inför kula.
—  Det är klart att man blir irriterad när man får ont. Men nu är jag en erfarenhet rikare och jag är ändå jättenöjd med alla mina fyra grenar, sade den 22-åriga svenskan som leder mångkampsgalan i Götzis efter den första dagen.

Annons
Efter personligt rekord på 100 meter häck (13,15) och tangerat i höjd (1,94) så hade statistikerna på läktaren redan tagit fram poängtabellerna för att jämföra Klüft med hennes eget svenska rekordet (7 001 poäng) och Larisa Niktina-Turtjinskajas Europarekord (7 007 poäng).
Häcktiden 13,15 är tre hundradelar bättre än noteringen från rekordserien under VM i Paris 2003.
 Det är alltid kul att sätta "pers". Jag fick en riktigt bra start för en gångs skull.
Klüft vann också höjdmomentet på tangerade personbästa 1,94 efter imponerande hoppning.
 Jag hade också ett bra försök på 1,97 och det kändes inte alls omöjligt att jag kan ta den höjden. Det kändes väldigt bra efter två grenar.

Skadad under uppvärmningen
Men redan i uppvärmning till kulmomentet kom smärtan.
 Hon har svaga handleder och har haft problem med senorna i armen efter att kulan har rullat över fingrarna. Nu drog det till ordentligt i det fjärde instötet, förklarade tränaren Agne Bergvall.
Klüft kunde inte göra sig själv rättvisa med kramper i högerarmen.
 Den första stöten gjorde fruktansvärt ont. Det smärtar från armbågen ända ut i fingerspetsarna. Jag blev helt kraftlös i handen, sade "Carro".

Tejp och is
Efter den första ogiltiga stöten så tejpades Klüft och fick en ispåse för att döva smärtan. Hon gjorde sedan 13,33 och 13,28 i de två återstående stötarna.
 Jag är ändå jättenöjd med de stötarna eftersom jag fick stöta med kulan mitt i handen. I vanliga fall har man kulan ute på fingerspetsarna, det är fingrarna som ger den där extra kraften i stöten.
Alla som slog i statistikböckerna kunde se att Klüft tappade många poäng både till sitt personbästa (14,77) och sin rekordserie (14,19).

Missade starten
Och inte blev det bättre då hon missade i starten av 200-metersloppet. Det tog nästan en kvarts sekund innan Klüft var ur blocken.
 Jag fick en riktigt dålig start. De talade i högtalarna och trodde det skulle bli tyst innan de sade "färdiga", men så blev det inte och helt plötsligt var jag mitt inne i loppet.
Den 22-åriga svenskan var ändå överlägsen allt motstånd och efter en stark upploppsraka bröt hon mållinjen på tiden 22,34, vilket är 36 hundradelar över det personliga rekordet.

89 poäng från rekordserien
4 054 efter den första dagen är 89 poäng sämre jämfört med rekordserien från VM i Paris. I sammandraget leder Klüft stort, hon är 143 poäng före brittiskan Kelly Sotherton inför den andra dagen i Götzis.
Armskadan gör att Klüft är lite orolig inför söndagens spjutkastningen.
 Vi ska undersöka om jag får tejpa fingrarna då, det är lite oklart vad reglerna säger.
Under söndagen ska Klüft också hoppa längd och springa 800 meter.

Mer läsning

Annons