Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rickardsson gjorde sitt livs kurva

Tony Rickardsson har kört tusentals speedwayheat.
Men aldrig har han gjort en sån första kurva som när han i Cardiff på lördagen vann sin 17:e VM-deltävling.
—  Jag tror att det var den bästa kurvan i mitt liv, sade Rickardsson efteråt.

Annons
Omkörningen som alla talade om dagen efter de 23 VM-heaten i Wales Millennium Stadium kom i finalen. Tony Rickardsson hade tagit sig dit via tre heatsegrar och totalt tolv poäng i grundomgångarna samt en andraplats i ena semifinalen.
 Jag hade lite problem i mitten av tävlingen och det gick långsammare och långsammare medan dom andra åkte snabbare och snabbare. Så jag bytte tillbaka till hojen jag hade i första heatet och då gick det bättre, sade Rickardsson efteråt till speedway-VM:s hemsida.
Rickardsson var dock inte bäste svensk i grundomgången, han blev i ett heat slagen av Andreas Jonsson som också fick ihop tolv poäng. Men Jonsson och Antonio Lindbäck, som också gick till semi, åkte båda ut i sin semifinal.
Den tredje föraren som samlade ihop tolv poäng i grundomgångarna var den startsnabbe polacken Jaroslaw Hampel som missade två VM-deltävlingar på grund av en handskada. I semin körde han ifrån Rickardsson när de startade från spår tre och fyra.
Återigen valde Hampel spår tre och många trodde nog att Rickardsson skulle välja spår två. Men svensken valde återigen fyran och sedan följde den omkörning utefter sargen som redan gått till speedwayhistorien.
 Jag har kört speedway i 15 år, mellan 500 och 600 heat per år, och jag är nu 34 år. Men jag tror att det här var den bästa kurvan i mitt liv. Jag bara satte bakhjulet mot sargen och det fungerade perfekt.
Perfekt innebar att Rickardsson använde banan och sargen som vore den en velodrom och de 38 460 på plats skrek i begeistring över svenskens uppvisning.
 Återigen så blev det en fantastisk show i Cardiff. Jag är mycket glad över att ha avslutat tävlingen med att återigen stå överst på pallen. Nu är mitt mål att vinna så många som möjligt av dom återstående VM-deltävlingarna, sade Rickardsson på VM:s hemsida.
Bara en förare, Rickardsson förstås, har tidigare lyckats vinna tre VM-deltävlingar under samma säsong. Båda gångerna blev det VM-guld. Nu har han redan tre segrar på fyra tävlingar och han har fem tävlingar på sig att bli historisk med minst fyra segrar. Första chansen kommer i Parken i Köpenhamn på midsommardagen.
Att den fenomenale svensken kommer att tangera Ivan Maugers otroliga sex VM-titlar är det ingen som tvekar om. Han har 95 poäng och är 32 poäng före tvåan, regerande världsmästaren Jason Crump, Australien.
Crump hade en helt misslyckad kväll med tre uteslutningar och blott fyra poäng. Även trean Nicki Pedersen körde dåligt och fick bara ihop sex poäng, totalt 52. När även fyran Leigh Adams, Australien, missade semifinal och bara har 49 poäng förstår man att kvällen i Cardiff verkligen gick i Rickardsson tecken. Och hade banan i Cardiff varit permanent så hade nog första kurvan i fortsättningen fått heta "Rickardsson-corner".

Mer läsning

Annons