Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rickardsson mot sjätte VM-guldet

Fyra poäng skiljer Tony Rickardsson från hans sjätte VM-titel i speedway. Fyra poäng han bara ska ta under lördagens tävling i Bydgoszcz.
—  Jag hade hellre fightats med någon om guldet. Sedan förra tävlingen i Målilla har det varit en väntan. Jag har varit lite försiktig och nog blivit lite hämmad, sade Rickardsson efter fredagens träning.

Annons
Flera av förarna avbröt träningen i Bydgoszcz i förtid, bland annat hemmastjärnan Tomasz Gollob. Tony Rickardsson valde att köra så mycket han kunde och efteråt satt han länge med managern Olli Tyrväinen och mekanikern Susi. De diskuterade, tittade på video, såg lite lagom bestämda ut innan Rickardsson sprack upp i ett nöjt leende.
 Det känns bra, jag tycker annars inte att jag har kommit upp i min rätta potential under de fyra-fem senaste veckorna. Samtidigt är det en naturlig reaktion efter en sån här makalös VM-säsong. När det gått bra är man ofta väldigt sliten efter urladdningen. Efter senaste VM-deltävlingen i Målilla kände jag mig ganska fräsch, berättade Rickardsson.
 Kanske är jag lite mentalt sliten, förutom bra resultat så har jag också kraschat en del. Jag har fortfarande ont både i baken och handleden. Fast nu kan jag stänga av det när jag sitter på hojen, fortsatte han.
Just tanken på att bli skadad innan guldet är säkrat har varit jobbig de senaste veckorna för Rickardsson, det erkände han utan omsvep.
 Det har varit lite att bevaka varje steg man tagit. När jag fick en sten i ögat i tisdags märker man hur småsaker kan göra att man kanske inte kan köra, säger han.
Förutsättningarna för att Rickardsson ska säkra guldet i Bydgoszcz är dock mycket stora. Det kan vara klart redan efter två heat. Rickardsson startar i sina första två heat på den två innersta banorna.
 En fördel, men samtidigt har jag bana tre två gånger och det är sämsta startspåret i Bydgoszcz, säger han.
 Sen är det en annorlunda situation under lördagens tävling. Det viktigaste är att säkra guldet, själva tävlingen kommer lite i andra hand. Det är också många som sagt att jag aldrig tagit så lite som fyra poäng i någon tävling tidigare. Man ska aldrig säga aldrig men fem nollpoängare ska det inte bli, sade Rickardsson.
Rickardssons polska ligakarriär började just i Bydgoszcz, men efter två tävlingar fick han inte komma tillbaka. Resultaten var inte tillräckligt bra. Ett bevis på att den polska klubben gjorde fel som inte behöll honom i laget kan han ge under lördagens tävling. För Rickardsson kommer inte att vara den stora publikfavoriten.
 Visst är det kul när publiken hejar på mig. Men det kan vara samma känsla att få en stor publik att bli knäpptyst. Då vet man att man gjort något riktigt bra, säger Rickardsson och skrattar.
Knäpptyst lär det knappast bli om/när Rickardsson säkrar guldet. Han har även polska fans och det finns en del tillresta svenskar som vill se honom säkra ytterligare ett guld i Bydgoszcz. Senast det hände var 1998.
Rickardssons sjätte VM-guld är klart i Bydgoszcz om han tar fyra poäng eller mer. Men det är också klart om inte Jason Crump vinner tävlingen, då behöver inte Rickardsson ta en enda poäng.

Mer läsning

Annons