Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Bergh anmäld för djurplågeri

/

För ett år sen fick Bergsåkerskusken Robert Bergh körförbud i 30 dagar för kraftig drivning. Nu riskerar han åtal för djurplågeri. Jordbruksverket har lämnat ärendet vidare till åklagare.

Annons

Det var i lopp 10 på Bergsåkers torsdagstrav den 8 november i fjol som händelsen utspelade sig.
Stjärnkusken Robert Bergh körde den amatörtränade hästen Citera, som gick i mål som tvåa.
Under slutvarvet drev Bergh på med hjälp av ett körspö för hårt enligt måldomarna.
Banveterinären skickade ärendet till Jordbruksverket.
Ett år senare har myndigheten bestämt sig för att agera.
Varför anmäler ni nu?
Det har varit väldigt speciella omständigheter det senaste året med överflyttning av ansvar från Djurskyddsmyndigheten till Jordbruksverket. Vi har haft ont om handläggare och varit tvungna att ta de mest akuta ärendena. Annat har fått vänta, förklarar handläggaren som har haft hand om fallet, Göran Åkerström.
Under året som har gått har veterinärinspektör Åkerström utrett ärendet bland annat genom att titta på video från det aktuella loppet.
Vi gör vår bedömning utifrån det materialet. Vi gör själva inga förhör, bara en analys som expertmyndighet om det faller inom ramen för brott mot vår lagstiftning. Det har vi funnit i det här fallet. Därför lämnar vi över till åklagare som får göra en ordenlig förundersökning. Ibland leder till fällande, ibland läggs det ner, säger Åkerström.
Ärendet omfattas av förundersökningssekretess och därför kan Åkerström inte säga mer än så.
Däremot kan han förklara vad som krävs för en fällande dom.
För djurplågeri måste finnas ett lidande fysiskt eller psykiskt. Finns det inga märken är det svårt i rätten att påvisa fysiskt lidande. Däremot anmäler vi alltid hästen eftersom den kan ha utsatts för psykiskt lidande. Men tidigare bedömningar i olika domstolar har valt att inte fälla för psykiskt lidande.
Brott mot djurskyddslagen är lättare att påvisa.
Det är ganska tydligt angivet att man inte får driva för mycket. Om det inte finns videobevisning är det väldigt svårt att göra en bedömning, även om det har skett med enbart vittnesmål. Men inom travet finns det i princip alltid videobevisning.
Lo Johnsson är åklagare och förundersökningsledare. Hon vill inte uttala sig nu när förundersökningen är inledd, men säger att flera personer ska höras.
En fällande dom för djurplågeri eller djurmisshandel kan leda till djurförbud.
Karin Åhl, avdelningschef för djurskydd på Jordbruksverket, har skrivit under åtalsanmälan om djurplågeri/brott mot djurskyddslagen.
Klassificerar du hård drivning som misshandel?
Man måste se de olika kriterierna vid varje enskilt fall. Det är en definitionssak.
I mars 2006 gav Svenska Travsportens Centralförbund Bergsåkerslärlingen Mikael H Björklund ett stenhårt straff för att han sparkat och piskat hästen Siggbo Graceful.
Två års avstängning och indragen travlicens blev domen.
ST-sport har sökt men inte lyckats nå Robert Bergh för en kommentar.

Mer läsning

Annons