Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysk gulddoft efter seger i Euro Hockey Tour

Euro Hockey Tour-mästare — och en kommande VM-favorit.
Efter 2—1 och 5—2 mot Sverige doftar det guld om det ryska ishockeylandslaget.

Annons
Med en vecka kvar till VM-premiären kom det ryska landslaget med ett nytt formbesked. 21-segern mot Tre Kronor i Globen i fredags följdes upp med 52 i Moskva och i det svenska båset stod förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson och var imponerad.
 Ruggigt bra, säger han i telefon från Moskva.
 Det var länge sedan jag såg ett så starkt ryskt landslag, i alla fall med ett sånt engagemang som det här laget visar upp.
Då har Gustafsson ändå sett en del landslag genom åren.

Rysk hockeys framtid
Fram till början av 1990-talet var Sovjet/Ryssland en självklar stormakt i VM-ishockeyn. Men efter det ryska guldet i München 1993 tog det stopp.
Därefter har det mest handlat om stjärnor som slocknat, medaljdrömmar som krossats och om en allmän bild av öststatshockeyn som grumlats och blivit oskarp.
Den här gången är det annorlunda.
 De är starka defensivt, och offensivt... ja, där har de ju hur mycket som helst, konstaterar Gustafsson.
I den ryska mixen ingår veteraner som Alexej Jasjin och Viktor Kozlov, etablerade stjärnor som Ilja Kovaltjuk och Pavel Datsiuk. Där finns också Alexander Ovetjkin och Jevgenij Malkin.
Rysk hockeys framtid.
19-årige Ovetjkin valdes som nummer ett, av Washington, i NHL-draften 2004.
18-årige Malkin är en talang i samma format.
I fredags var det Malkin som gjorde det avgörande 21-målet i den första Euro Hockey Tour-finalen, framspelad av Ovetjkin. På söndagen, i Moskva, var det Ovetjkins soloprestation som gav ryssarna ett målmässigt järngrepp.
Efter 12.04 av den andra perioden tog Ovetjkin fart i mittzonen. Han dribblade sig först förbi svenske forwarden Mikael Samuelsson, höll sedan undan för Henrik Sedin och avslutade med att sprätta upp Rysslands 42-mål under ribban bakom målvakten Johan Holmqvist.
Ett läckert mål av en läcker spelare.
Därefter punkterades matchen definitivt när Alexander Siomin petade in 52 efter 1.46 av den tredje perioden.

Två ska bort
I Sverige saknades precis som i fredags Timråduon Henrik Zetterberg och Jonathan Hedström, "Zäta" med en förkylning och Hedström med en lårkaka. Det betydde en hel del för den svenska offensiven.
Bland backarna gjorde Niklas Kronwall comeback och spelade stabilt. Han stod bland annat för det första svenska målet, 10, framspelad av Linköpings Johan Franzén.
Franzén gjorde Tre Kronors 21-mål, ett hårt slagskott intill målvakten Maksim Sokolovs vänstra stolpe.
Linköpingscentern lär ändå vara en av de som funderade lite extra under söndagskvällen. På måndagen ska truppen bantas från 27 till 25 spelare en back och en forward ska bort.
Franzén och kedjekollegan Yared Hagos ligger i riskzonen, och på backsidan lär det stå mellan Jonas Frögren och Sanny Lindström. Samtidigt har Friobourgbacken Thomas Rhodin haft vissa problem med tempot.
På onsdag spelar Tre Kronor sitt VM-genrep, mot Slovakien i Trencin. Fyra dagar senare väntar VM-premiären, mot Ukraina i Innsbruck.

Mer läsning

Annons