Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixar du distanserna

/

Sophia Sundberg, 30, från Sundsvall är svensk landslagslöpare på ultradistansen 100 kilometer.
Till vardags jobbar hon som kostrådgivare och löparcoach.
Här är hennes tips på hur du laddar bäst för att klara loppen.

Annons

Sophia Sundberg är uppvuxen på Alnö och startade löparkarriären i Sundsvalls Friidrott – som sprinter. Efter ett uppehåll och en flytt till Umeå kom hon tillbaka som långdistansare. I dag bor hon i Stockholm.

Varför blev det ultradistans för dig?

– Det är för att jag insåg att jag är ganska duktig på att jobba mentalt. Jag tyckte det var roligt att se vad som hände när jag var ute väldigt länge. Jag är inte heller jättesnabb. I resultatlistan kom jag högre upp ju längre jag sprang.

I fjol kom Sophia Sundberg på 13:e plats i VM i Doha, Qatar. Hon slutade 11:a i världens största ultralopp, Comrades i Sydafrika. På EM i Frankrike knep hon 5:e plats individuellt.

Vilken prestation rankar du högst?

– Man kan nog säga att Comrades nästan är större än VM. Där springer de absolut främsta ultralöparna i världen och det är väldigt prestigefyllt. Sedan gjorde jag kanske mitt bästa lopp på EM. Det var mitt andra lopp på hundra kilometer och jag startade med att magen kraschade. Från att nästan bryta till att komma femma, det är jag nog mest stolt över.

Ultradistans ställer specifika krav, konstaterar Sophia Sundberg.

– Man måste göra några lopp för att lära sig, dels hur kroppen funkar och dels vad huvudet kommer att säga efter många timmar. Det handlar också om att veta sådant som om man klarar att hålla energinivån uppe.

Själv springer hon 15-20 mil i veckan, vilket är något mindre än tidigare. I gengäld har hon lagt in alternativ träning, som cykling och rullskidor. Kosten är en nyckelfaktor och kvällarna blir tidiga.

– Jag tänker kvalitet. Jag äter bra före träningen, efter och även under träningen. Jag äter ingen skräpmat, utan bara bra, inget kött utan fisk och sedan vegetariskt.

Nästa år hoppas Sophia Sundberg även hinna med en tävling på hemmaplan. Indalsledenloppet i juni, hela distansen (85,7 km).

Mer läsning

Annons