Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skönt, så vackert och så förlåtande

Annons
I 90 minuter tycktes vi förflyttade både 20 och 30 år tillbaka i tiden. Då svenska fotbollslandslag försökte förverkliga den givna målsättningen och tänkta framgångsformeln, som löd: en poäng borta räcker och får ses som en framgång.
I 90 minuter var också 00 det givna och rättvisa resultatet. Sedan slog han till, mannen som mer än någon annan personifierar \"det nya Sverige\".
Med utsidan av foten sugs bollen fast av Zlatan. Sedan behandlas den snabbt med sulan, ett ryck och plötsligt är luckan där, liksom den där extra tiondelen som krävs för att hinna avlossa ett riktigt skott.
Och som bollen satt där, bakom Kiraly. Rätt upp under ribban, åt närmsta krysset till!
Det var så skönt, så vacket och så förlåtande.
För i ärlighetens namn var det inte mycket till match.
Statiskt och stundtals tempofattigt, med få rejäla målchanser. Och var det något av lagen som framstod som litet vassare än det andra så var det Ungern.
Då visade Andreas Isaksson åter hög internationell klass, samtidigt som backlinjen med hyfsat hjälp av mittfältarna agerade som traditionen och historien lärt oss att svenska landslag brukar kunna agera: tufft och rejält i närkamperna och med stort mod i luftrummet.
Kort sagt: det såg alltså ut som förr i tiden.
Och då inbegrips en inte alltför minnesvärd offensiv...
Med bara några minuter kvar ledde ungrarna hörnstatistiken med klara 91 och med tanke på att Kroatien spelat oavgjort mot Malta av alla lag kändes det så typiskt att Lasse Lagerbäcks manskap skulle göra sin sämsta insats för året just den här kvällen.
Jag led och väntade på ett byte på någon av herrarna längst fram. Zlatan eller Henke kvittar, tänkte jag. Bara det görs något och Marcus Allbäck brukar ju alltid göra mål, så...
Men Allbäck fick vänta. Istället plockades löparen Mattias Jonson in, utan att göra en människa glad.
Det var i det dystra läget han alltså slog till: individualisten, världsstjärnan och matchvinnaren Zlatan Ibrahimovic symbolen för den nya tidens landslag. Det som plötsligt leder VM-kvalgrupp 8, och som nu står med ena benet i det Tyskland som arrangerar 2006-års största idrottsfest (det är inte vinter-OS som åsyftas).
10 på Lothar Matthäus Ungern, etta i gruppen, och två matcher kvar. Kroatien borta den 8 oktober och Island hemma på Råsunda fyra dagar senare.
Ni kan förstås förutsättningarna vid det här laget.
Ettan är direktkvalificerad och blir vi inte helt utan poäng i dessa två matcher känns också positionen som bästa grupptvåa klart överkomlig.
274 dagar återstår till VM-slutspelet inleds. Jag är övertygad om att Sverige finns med då.
Däremot kan den brittiska invasionen utebli helt.
Skottland har varit borta länge. England verkar vå lita till just en konkurrenskraftig andraplats.
01-förlusten mot lilla Nordirland svider och ger Sven-Göran Eriksson den definitiva nådastöten?

Mer läsning

Annons