Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma känsla som inför VM 2003

Marika Domanski Lyfors satte sig ner och tog ut sin sista mästerskapstrupp. Ett par namn saknades. Några nya ansikten kom till. Och en bekant känsla kom tillbaka.

Annons
 VM 2003, säger Domanski Lyfors till TT när hon ska sätta fingret på maggropskänslan för den landslagstrupp som hon på tisdagen presenterade till fotbolls-EM i England, 519 juni.
Sedan förklarar damlandslagets förbundskaptenen vad hon menar:
 Inför VM 2003 hade vi många spelare som var på väg mot toppformen. Och så känns det nu också. Det känns som att vi har en trupp med en bra mix med många spelare som har stor mästerskapsrutin, och vid sidan av dem har vi några unga som får möjlighet att skaffa sig erfarenhet. Känslan påminner om den inför VM i USA.
Då gick det som det gick. Det blev silver, mediehysteri, sponsorintresse, gigantiskt genomslag och 3,8 miljoner tv-tittare i finalen.

Tuffare konkurrens
I truppen till EM i England finns 15 spelare som var med i mästerskapet som blev svensk damfotbolls stora genombrott. Några till hade kunnat vara med, men skador satte stopp för Umeåmålvakten Sofia Lundgren och Djurgården/Älvsjös Sara Johansson.
Dessutom ställdes Salina Olsson, Hammarby, och Linda Fagerström, Djurgården/Älvsjö, utanför. Det förklarar Domanski Lyfors med den ökade konkurrensen.
 Att ta ut den här truppen har varit tuffare än någon gång tidigare, och det beror på att vi har fått en större bredd på eliten. Därför är det flera väldigt duktiga spelare som inte får plats.

Genombrott för Seger
Precis som inför VM 2003 innehåller landslagstruppen några nya ansikten en del för att se och lära, andra för att se chansen att redan nu visa upp sig. I USA för två år sedan var det framför allt Josefine Öqvist, som nu kommit tillbaka efter skada och finns med i år igen.
I EM 2005 är de nya namnen flera:
Caroline Seger, 20 år, Linköping. Mittfältare som fick ett litet genombrott i Algarve Cup i mars.Anna Paulsson, 21, Umeå. Snabb försvarsspelare som redan för tre år sedan imponerade i Umeås finalförlust mot Frankfurt i Women\'s Cup.Maria Karlsson, 22, Linköping. Vänsterfotad mittfältare som med sin snabbhet gör sig bäst på kanten.
Caroline Seger spelade i fjol i Stattena och har i vår imponerat i Linköping. Hon är en spelare som på planen gör det lilla extra och som vid sidan av planen inte döljer den orubbliga tron på sig själv. På presskonferensen när EM-truppen presenterades fick hon frågan om vad hon trodde om sin mästerskapsdebut.
Svaret?
 Efter EM kommer alla att veta vem Caroline Seger är.
Hur?
 Jag ska avgöra hela turneringen.
Om Seger lyckas kan Marika Domanski Lyfors att få en gyllene slutpunkt på sin karriär i damlandslaget. EM i England blir hennes sista turnering, och sedan tar hon klivet ner till U21-landslaget och lämnar över till assisterande förbundskaptenen Thomas Dennerby.
Sedan 1997 har Domanski Lyfors tagit två EM-silver, 1997 och 2001, och ett VM-silver 2003.
Men ingen mästerskapstitel.
 Jag skulle vara nöjd om jag fick avsluta med en medalj, säger hon.
 Och det vore naturligtvis fantastiskt om det kunde bli ett guld.

Mer läsning

Annons