Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samuelssons sensationella succé i Detroit

/

\"Det kan ju inte gå mer än åt helvete...\", sade han och klev in omklädningsrummet till Lidström, Shanahan, Chelios, Zetterberg och Datsiuk. Det gick bättre än så. I nya Detroit gör Mikael Samuelsson, 28, succé.

Annons
Om någon före säsongen hade sagt att:
1) han skulle spela numerära överlägen för Detroit, 2) han skulle vara en av Detroits bästa spelare, 3) han skulle spela i Detroit över huvud taget...
...så hade Mikael Samuelsson nog ruskat på huvudet, skrattat och trott att någon skämtade. Succén i staden som kallas \"Hockeytown\" var ingenting som han hade tagit för givet.
 Jag hade inte räknat med nånting alls, säger han och skrattar.
 När jag kom hit var jag mest bara nöjd över att få spela första matchen.
Det fick han. Och nästa. Och nästa. Och som han spelat hittills lär tränaren Mike Babcock inte dra sig för att sätta upp Samuelssons namn på taktiktavlan än på ett tag.
I varje av Detroits fyra första matcher gjorde den förre Södertäljeforwarden mål, och efter sex matcher står han på sex poäng (fyra mål och två assist.
För dem som sett Samuelsson i NHL tidigare är det ett överraskande facit:
Under fyra säsonger sedan debuten 2000-01 hade Samuelsson spelat för fyra olika klubbar utan att riktigt övertyga - i San Jose, New York Rangers, Pittsburgh och Florida.På 188 matcher hade han stått för 49 poäng - och aldrig mer än åtta mål under en och samma säsong.
Samuelsson var en defensiv hårt jobbande forward. Det trodde han själv att han skulle fortsätta att vara.
Frågan var bara i vilken klubb.
Länge visste Samuelsson själv inte svaret.

Ovisst från NHL
När de andra NHL-svenskarna i sensomras åkte över till träningslägren fanns 28-åringen fortfarande kvar i Europa. Kontraktet med Florida hade gått ut, sejouren med Södertälje under NHL-lockouten var över. Men trots att han var fri att gå vart han ville var anbuden från NHL få.
Det var först när Detroitscouten Håkan Andersson tog ett snack med Red Wings-ledningen som saker och ting började röra sig. Andersson, som legat bakom bland annat Detroit-kap som Tomas Holmström och Henrik Zetterberg, hade sett Samuelsson under tiden i SSK - och såg att han var mer än bara den defensiva forward som han hade NHL-stämplats som.
Andersson såg ett vasst skott, rivig skridskoåkning och en större potential. Det behövdes i ett Detroit som på grund av det nya lönetaket fått göra sig av med forwards som Brett Hull och Darren McCarty.
Samuelsson fick chansen - som offensiv power play-spelare.
En ny roll och en ovan situation.
 Men i ett sånt här lag har jag ändå inte känt att det funnits någon press på mig, säger han och tittar sig omkring i omklädningsrummet.

Viktigt med förtroende
 Det är så många som har varit med och vunnit Stanley Cup, så för en sån som mig är det bara att gå ut att köra. Det finns liksom inga förväntningar att jag ska göra si eller så. Allt är bara en bonus.
När Samuelsson får frågan om vad som ligger bakom succén är svaret enkelt:
 Förtroende, säger han.
 Förtroende från coachen och istid. Det fick jag mycket av i Södertälje under lockouten, och det gjorde att jag byggt upp mitt självförtroende.
Svårare än så är det inte.
För, som Samuelsson säger:
 Det kan ju inte gå mer än åt helvete.

Mer läsning

Annons