Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandra håller Styft på familjen

/
  • Sjunger nationalsången. Hugo har inte missat en match sedan födseln och älskar hockey. Här har han ställt upp på isen hemma i vardagsrummet och sjunger nationalsången för fulla muggar innan det är dags för match. Mamma Sandra och lillebrorsan Helmer tittar på.
  • Sandra med Helmer i famnen och Hugo i handen, är ofta ute på dagarna.
  • Sandra med barnen Helmer och Hugo.
  • Mamma Sandra hjälper Hugo med skridskorna.
  • Barnen är Sandras största intresse. Just nu är hon föräldraledig med Helmer och Hugo.
  • Sandra Styf, gift med hockeyspelaren Pär Styf.

Livet som spelarfru är speciellt. Och Sandra Styf trivs med det liv hon alltid levt. — Jag vet ju inget annat. Men ibland drömmer vi om att ha ett vanligt liv, med helger och så, säger Sandra, som är gift med hockeyspelaren Pär Styf.

Annons
Sandra träffade Pär Styf redan på gymnasiet i Örnsköldsvik. Då gick Pär på hockeygymnasiet och Sandra läste barn- och fritidsprogrammet.
De blev tillsammans utan att fundera särskilt mycket på framtiden.
Jag hade alltid drömt om att åka till USA som aupair så det gjorde jag. Samtidigt flyttade Pär till Timrå, säger Sandra.
Året gick och förhållandet höll trots det långa avståndet.
Sedan dess har mycket hänt.
Paret båda är 26 år har hunnit med att gifta sig på Sicilien för tre år sedan och har två barn, Hugo, tre år i augusti och Helmer, ett år i augusti. Dessutom bor de i sitt nybyggda hus på Mårtensro i Sundsvall sedan drygt ett år tillbaka.
Oavsett vad som händer i framtiden så vill vi bo i Sundsvall. Och skulle vi behöva flytta så har vi ändå kvar huset, som vi alltid kan komma tillbaka till.
Pär är draftad för Philadelphia och drömmer så klart om spel i NHL. Sandra säger att det är självklart att familjen skulle flytta med om det skulle bli något utlandsäventyr.
Men Timrå IK är en väldigt bra klubb, både för Pär och för Sandra.
Vi fick ju treårskontrakt senast så det har varit väldigt tryggt ett par år. Nu är det sista året på kontraktet och man vet aldrig vad som händer. VI har haft tur att Pär inte blivit skadad.
Pär Styf kom till Timrå inför säsongen 1999 och har varit kvar sedan dess. Bara vid ett tillfälle har han blivit utlånad, och det var säsongen efter.
Då flyttade vi till Mörrum, men det blev bara en vecka. För sedan skadade sig Tomi Källarsson och Pär fick komma tillbaka, minns Sandra.
Hon säger att Timrå IK är bra för familjerna. Varje höst har de en fest där alla träffas och spelarfruarna umgås på matcherna och äter ofta tillsammans under matchdagar.
Det är jättebra i Timrå. Och vi sitter alla i samma sits. När man vet att någon är ny försöker man höra av sig till den också.
Sandra är just nu mammaledig från sitt jobb på HL Display. Det gör att familjen haft mycket tid att träffas, trots att Pär är proffessionell hockeyspelare.
Under säsong tränar de en gång om dagen och sedan är han ju hemma. Dessutom är det mycket bättre nu när de chartrar plan på de längsta bortaresorna. Tidigare åkte de ju buss och var borta länge.
Att leva med en hockeyspelare innebär även att tvingas dela honom med supportrar. Vinterns stora hockeyskandal med tre landslagsspelare har ofta kommit upp till diskussion.
Hockeyn har blivit ifrågasatt efter det och jag tycker synd om deras familjer. Men man kan inte dra alla över en kam.
Det kan ringa kvinnor till Pär i bland och så, som någon som erbjöd honom massage, men det bekommer mig inte.
Sandra och barnen går på alla hemmamatcher. Hugo har inte missat en match sedan han föddes, första matchen han var med på var han bara fyra dagar. Och när Helmer kom till världen fick de permission från sjukhuset för att gå på SCA-cupen.
Hugo älskar ishockeyn, där pappa är idolen. Mitt under intervjun åker Hugo in i tvättstugan på sina rollerblades, iklädd hockeyhjälm och Henke Larssons fotbollströja. Han stänger dörren och hojtar, vilket är signalen för Sandra, som till synes utan att tänka ropar tillbaka:
In på isen, nummer 36, Hugo Styyyyyyf!
Hugo åker lite stapplande ut i köket och vidare till vardagsrummet i den öppna planlösningen till mamma Sandras applåder. Minstingen Helmer kastar förtjusta blickar samtidigt som han tuggar på en liten hockeyklubba i trä. Hugo landar i en fåtölj och förklarar:
Utvisad ...
En stund senare sjunger han nationalsången med sänkt huvud och hjälmen i handen. Samtidigt sveper han med klubban över isen, förlåt, vardagsrumsgolvet.
Han spelar hockey hela dagarna, förklarar Sandra och ler
Sandra blir lite nervös när hon tänker på hur det ska bli att börja jobba igen, med en hockeyspelare till man och två små barn. Då kanske livet blir tuffare.
Men just nu leker livet, och det är det viktiga. Några drömmar om en yrkesmässig karriär har hon inte.
Jag är ingen karriärskvinna. Mitt stora intresse är barn, säger Sandra.

Fakta/Sandra
Namn: Sandra Styf.
Ålder: 26.
Bor: I hus på Mårtensro i Sundsvall.
Familj: Maken Pär Styf, hockeyspelare i Timrå IK och barnen Hugo och Helmer.
Gör: Föräldraledig från jobbet på HL Display.

Mer läsning

Annons