Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Savoldelli höll undan — vann Giro d'Italia

Den rosatröjklädde italienaren Paolo Savoldelli lyckades hålla undan under sista etappen och vinna Giro d'Italia.
Segermarginalen till landsmannen Gilberto Simoni blev 28 sekunder, den minsta på 29 år.

Annons
Det var Savoldellis andra seger i Girot, han vann första gången 2002. Han kom till tävlingen som en utmanare. Efter att Ivan Basso däckats av magbesvär under etapperna i Dolomiterna kunde Savoldelli ta över den rosa ledartröjan och han lyckades behålla den under loppets sista åtta dagar.
 Den här segern betalar tillbaka för alla krascher och skador som har stoppat mig från att tävla de två senaste åren, sade Savoldelli.
 Det var svårt att komma tillbaka efter två benbrott och flera andra svåra skador, men jag gav aldrig upp.
Trean i loppet var den venezuelanske överraskningen Jose Rujano, den förste sydamerikanen på prispallen i Girot, och han tog också hem priset som den bäste bergsklättraren.
Under den 20:e och sista etappen försökte Simoni att ta in den knappa halvminut som han hade upp till Savoldelli. Han var nära, men på slutet lyckades Savoldelli utöka försprånget igen.
Och vid målet i Milano blev det en spurtstrid, som italienaren Alessandro Petacchi vann före tyskarna Erik Zabel och Robert Förster.
 Jag trodde att jag hade förlorat Girot under den brantaste klättringen i slutet av etappen när Simoni attackerade som hårdast. Men jag hittade några allierade som hjälpte mig att ta tillbaka tillräckligt med tid för segern, sade Savoldelli.

Mer läsning

Annons