Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schön föll i bronsmatchen – men vara nära en match om guldet

En kuban sparkade bakut. Fredrik Schön tappade greppet och gulddrömmen slank honom ur händerna.
Sedan tappade han medaljen efter 4–0 blivit 4–4 i bronsmatchen mot den regerande olympiske mästaren.
– I min värld går det inte att tappa en sådan ledning. Men nu hände det mig, säger en otröstlig OS-femma.

Annons

Fredrik Schön hade vänt ut och in på två före detta världsmästare på vägen till semifinal och varit en spark från final. Nu stod han ändå en match från en OS-medalj i 98-kilosklassen. Han var sex minuter grekisk-romersk brottning från sina drömmars mål.

Att få en OS-medalj.

Mötet med den regerande olympiske mästaren Ghasem Rezaei från Iran började lysande för svensken. Han tog två poäng redan efter en dryg minuts brottning och dominerade matchen från start och ökade på till 4–0 innan halva matchen var brottad. Men den iranske rullningsexperten kom tillbaka när han fick parterröverläge. Två rullningar och det stod plötsligt 4–4. Bronset till Rezaei tack vare att han tog matchens sista poäng. Schön står i historieböckerna som femma.

– Fredrik gör sitt livs insats här. Hur nära han var bronset? Hur nära var Lisa (Nordén) silvret i London? Det går inte att vara närmare. Man kan inte förlora ett OS-brons jämnare än så. Det gör ont i mitt hjärta, säger förbundskapten Mohammad Babulfath.

Schön grät. Det som inte kunde hända hade hänt.

Och nu är karriären över.

– Det är en hel karriär som går ut genom hallen, säger han om tårarna.

– Och räcker inte det till medalj så vet jag inte. Det gör ont att åka hem utan medalj.

En sparkande kuban

Schön hade varit nära att få brottas om guldet i stället för bronset.

Men den 26-årige kubanen Yasmany Cabrera sparkade sig till final – och där föll mot armenske guldmannen Artur Aleksanjan. Flera kubanska sparkar gjorde att Schön tappade det kopplade finalgreppet och förbundskapten Babulfath kastade protestmaskoten in på mattan utan att blinka. Klockan stod då på 4,53, en minut och sju sekunder kvar av semifinalen.

– Man får inte sparkas i brottning och han sparkas flera gånger. Det var därför jag protesterade och när den inte gick igenom fick kubanen poäng, förklarade Babulfath.

Efter en lång diskussion mellan de tre domarna så avslogs protesten, kubanen tilldömdes protestpoängen och vann med 2–0. En tröttkörd Schöns försök att anfalla den sista minuten var förgäves

Inte alla i hallen tyckte det var domarna som avgjorde.

– Nej, man kan inte säga att Fredrik blev bortdömd. Det är ett vanligt försvar att ta till och sparka när man greppar så där, säger forne världsmästaren Martin Lidberg, numera Viasat-expert, till TT.

"I sitt livs form"

På väg mot bronsmatchen hade Schön slagit två tidigare världsmästaren, ungraren Balázs Kiss (5–3) i åttondelsfinalen och bulgaren Elis Guri (9–0) i kvarten

– Jag har tränat i 22 år och det är så här det känns att vara i sitt livs form, sade Schön efter de segrarna.

Den 29-årige Fredrik Schön brottas på hemmaplan för moderklubben Svedala BK och har tidigare ett EM-brons.

Med trots det missade OS-bronset måste han ändå ligga bra till att få priset som Årets Svedalabo för tredje gången.

Mer läsning

Annons