Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sensationen Västerbo Daylight inbjuden till Elitloppet

Västerbo Daylight är årets sensation i trav-Sverige.
På söndagen vann åttaåriga stoet det franska storloppet Grand Criterium de Vitesse på 1.10,5.
Några minuter senare fick tränaren Jarmo Niskanen och ägaren Michael Demmers en inbjudan till Elitloppet.
—  Det är klart att vi startar, säger Niskanen.

Annons
Teamet Niskanen & Demmers hade valt Åke Svanstedt som kusk och han var imponerad efter segern sedan hon utklassat topphästar som Naglo, Ilster d'Espiens och Gigant Neo.
 Det var roligt att få chansen, och hon var verkligen i kanonform. Jag körde runt 1.09 sista kilometern och då var det inte slutkört i mål heller, berättar Svanstedt.
 Jag körde henne en gång som fyraåring i ett uttagningslopp till Breeders Crown och då vann vi också. Men hon har utvecklats enormt sedan dess.

Bäst med tempo
Västerbo Daylight fick ett bra lopp i tredjepar utvändigt, efter cirka 600 meter gjorde Svanstedt sitt drag och svepte hela fältet.
 Det gick ju så långsamt och Jarmo hade sagt att hon är bäst med jämt tempo så det var bara att köra.
I ett huj svepte Västerbo Daylight förbi ledarparet Gigant Neo och Ilster d'Espiens och fortsatte sedan ensam mot mål.
 Jag trodde knappt mina ögon när hon stack till ledningen, men jag trodde aldrig att det skulle hålla ända hem. Som tur var hade jag fel, säger Jarmo Niskanen och skrattar.

Världens snabbaste
Västerbo Daylight slog igenom på allvar för bara två månader sedan när hon travade världens snabbaste tid i monté 1.12,5 på Vincennes-banan i Paris. Travridningen är en fransk specialitet men där svenska hästar lyckats allt bättre de senaste åren. En månad senare förbättrade hon rekordet i monté till smått otroliga 1.11,1 över medeldistans. Tillsammans med söndagens seger i Cagnes-sur-Mer, värd 720 000 kronor, har stoet tjänat 2,5 miljoner kronor i de fyra senaste starterna. Mer än vad hon sprungit in tidigare på 83 försök.
 Jag trodde hon skulle kunna trava runt 1.10,5 med sulky, men att hon skulle kunna vinna, från bakspår, kunde jag inte drömma om, säger Niskanen.

Fortsätter tävla?
Niskanen, 42, är sedan sex år proffstränare i Frankrike där han driver en liten träningsrörelse utan större framgångar. Men med Västerbo Daylight i stallet har Niskanen hamnat i rampljuset.
 Det har varit några fantastiska månader och den här segern är det största jag upplevt som tränare, säger han.
Ägaren Micheal Demmers har fortfarande planer på att låta betäcka Västerbo Daylight inom kort för att sedan fortsätta tävla några månader med Elitloppet, den sista söndagen i maj, som sista lopp.
 Vi har inte diskuterat klart ännu och det vore dumt att ta henne till avel redan nu när hon visat att hon kan matcha dom bästa, säger Niskanen.
Naglo spurtade bra som fyra på 1.11,0 efter att Örjan Kihlström valt ett alltför defensivt upplägg. Gigant Neo tröttnade i ledningen och slutade sexa på 1.11,3, medan Hilda Zonett var helt stinglös och slutade näst sist.

Mer läsning

Annons