Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex föreningar granskas av licensnämnden

Sex fotbollsföreningar riskerar att bli utan elitlicens för nästa säsong.
De klubbar som ännu inte fått klartecken är allsvenska Örgryte, Väsby United och Örebro i superettan, samt de allsvenska damlagen Djurgården/Älvsjö, Malmö FF och Själevad.

Annons
Licensnämndens ordförande Khennet Tallinger är noga med att påpeka att ingen av föreningarna löper någon omedelbar risk att tvångsnedflyttas.
 Ännu så länge håller vi bara på med att samla in kompletterande uppgifter. Generellt för alla de här sex klubbarna är att det saknas material i deras redovisningar. Det kan vara en revisionsberättelse eller en verifikation vi vill titta närmare på, säger Tallinger till TT.
De aktuella klubbarna har nu på sig fram till den 22 april att komplettera sina uppgifter. Licensnämnden har sedan sitt nästa möte den 27 april.
Om nämnden då underkänner den handlingsplan som lagts fram kan det bli aktuellt med en kontrollbalansräkning per den 30 juni. Då måste klubben kunna visa ett positivt eget kapital.

Första gången för damlagen
Som TT tidigare rapporterat är det första gången som klubbarna i damernas allsvenska har en elitlicens. Djurgården/Älvsjö, Malmö FF och Själevad har nu fått påbackning. Malmö har ekonomiska problem sedan damlaget skildes från herrlaget.
 När vi separerades från herrfotbollen fick vi 1,9 miljoner i skulder. Efter ett år är det nu 700 000 kronor så till nästa säsong ska det vara noll är det tänkt. Det känns inte rättvist att prata om elitlicens angående Malmö i det läget vi är nu, sade tränaren Anders Johansson till TT tidigare under veckan.
Egentligen är det Sunnanå som har den största skulden (1,6 miljoner) av damlagen.
 Men Sunnanås handlingsplan har vi godkänt, säger Tallinger.
Även skuldtyngda superettalaget Degerfors har fått sin handlingsplan godkänd.

Örgyte och Örebro granskas
Örgryte är det enda lag i allsvenskan som inte fått klartecken. Öis, som i många år haft problem med ekonomin, hade räknat med att få sin licens då några av klubbens fordringsägare gått med på att inte kräva tillbaka sina pengar förrän klubben har förbättrat sin ekonomi. Men trots att Örgryte genom den manövern får 1,2 miljoner i eget kapital vill licensnämnden få in mer material innan Öis får en elitlicens.
Örebro blev efter fjolårssäsongen det första laget som tvångsnedflyttades en division på grund av bristfällig ekonomi, men vägen till nedflyttning var lång och definitivt besked kom inte förrän i slutet av februari. Licensnämndens beslut överklagades både till en appellationsnämnd och till Riksidrottsnämnden (Rin).
Till den här säsongen har fotbollsförbundet ändrat sitt regelverk så att appellationsnämndens beslut inte kan överklagas.

Mer läsning

Annons